Mekani, slani i neodoljivi: Recept za domaće perece koji se prenosi s koljena na koljeno

Mirišu na djetinjstvo/Freepik

Mirišu na djetinjstvo/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Miris svježe pečenog peciva budi uspomene na djetinjstvo i tradiciju. Domaći pereci oduvijek su bili omiljena poslastica koju mnogi vole jesti. Priprema ovog peciva vraća ljude u dane bezbrižnosti, donoseći dio prošlosti u svakodnevni život. 

Prije nego što su pekare bile dostupne na svakom koraku, pereci su se često pravili kod kuće, kao dio svakodnevne tradicije.

Recept za mekane, slane perece koji se prenosi s generacije na generaciju i dalje osvaja svojim jednostavnim, ali bogatim okusom, piše City Magazine.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna (birajte kvalitetno brašno za najbolje rezultate)
  • 25 g svježeg kvasca (ili približno 7g suhog kvasca)
  • 250 ml toplog mlijeka (pazite da ne bude prevruće kako ne bi uništilo kvasac)
  • 1 kašikica šećera (služi kao hrana za kvasac)
  • 1 kašikica soli
  • 60 ml ulja (npr. suncokretovog ili biljnog po izboru)
  • 1 jaje (za premazivanje koje daje lijepu zlatnu boju)
  • Krupna sol (za klasično posipanje po perecima)

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte šećer i izmrvljeni kvasac. Promiješajte i ostavite na toplom mjestu 10-ak minuta da se kvasac aktivira i zapjeni. U veću posudu stavite brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac, ulje i zamijesite mekano tijesto. Tijesto mijesite rukama ili mikserom s nastavcima za tijesto dok ne postane glatko i elastično. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena ili dok se volumen ne udvostruči. Ovo je ključan korak za prozračnost. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na manje komade (oko 10-12 komada). Svaki komad razvaljajte u dugačak valjak (oko 30-40 cm). Valjak oblikujte u perec tako da krajeve prebacite jedan preko drugog i pritisnete na donji dio pereca.

Oblikovane perece slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih. Umutite jaje i kistom pažljivo premažite perece. Nakon toga ih posipajte krupnom soli po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta ili dok ne dobiju primamljivu zlatno-smeđu boju. Pratite ih jer svaka rerna peče malo drugačije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pečene perece izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja. Uživajte.