Mekane, mirisne i bolje nego iz pekare: Recept za domaće kiflice sa sirom

Pravit ćete ih iznova i iznova/Ilustracija

Pravit ćete ih iznova i iznova/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nema ništa ljepše od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijeli dom. Ovaj provjereni recept za domaće kiflice sa sirom garantuje savršeno mekano tijesto koje se topi u ustima, ukusno punjenje i zlatnu, hrskavu koricu.

Priprema je jednostavna, a rezultat će oduševiti i vas i vaše najmilije – bolje su i od onih iz pekare! Idealne su za doručak, užinu ili kao dodatak uz omiljeno jelo.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 100 ml otopljenog maslaca
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 jaje

Za premazivanje:

  • 1 žumance

Za punjenje:

  • sir po izboru

Za posipanje:

  • susam i malo soli

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kvasac izmrvite u toplo mlijeko, dodajte šećer i promiješajte. Ostavite da nadođe 10-ak minuta. U posebnoj posudi pomiješajte brašno i so, dodajte otopljeni maslac, jaje i nadošli kvasac. Umijesite glatko i mekano tijesto, pa ga ostavite da odmara 30 minuta. Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto, podijelite na manje dijelove. Svaki dio rastanjite u pravougaonik. Na jednu polovinu stavite sir, a drugu izrežite po širini na trakice.

Zarolajte kiflicu od strane sa sirom prema izrezanoj strani. Redajte kiflice u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih žumancetom i pospite susamom. Pecite oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, piše Trpeza.

Prijatno!