Mekane, mirisne i bolje nego iz pekare: Recept za domaće kiflice sa sirom
Pravit ćete ih iznova i iznova/Ilustracija
Nema ništa ljepše od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijeli dom. Ovaj provjereni recept za domaće kiflice sa sirom garantuje savršeno mekano tijesto koje se topi u ustima, ukusno punjenje i zlatnu, hrskavu koricu.
Priprema je jednostavna, a rezultat će oduševiti i vas i vaše najmilije – bolje su i od onih iz pekare! Idealne su za doručak, užinu ili kao dodatak uz omiljeno jelo.
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 3 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 100 ml otopljenog maslaca
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 jaje
Za premazivanje:
- 1 žumance
Za punjenje:
- sir po izboru
Za posipanje:
- susam i malo soli
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kvasac izmrvite u toplo mlijeko, dodajte šećer i promiješajte. Ostavite da nadođe 10-ak minuta. U posebnoj posudi pomiješajte brašno i so, dodajte otopljeni maslac, jaje i nadošli kvasac. Umijesite glatko i mekano tijesto, pa ga ostavite da odmara 30 minuta. Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto, podijelite na manje dijelove. Svaki dio rastanjite u pravougaonik. Na jednu polovinu stavite sir, a drugu izrežite po širini na trakice.
Zarolajte kiflicu od strane sa sirom prema izrezanoj strani. Redajte kiflice u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih žumancetom i pospite susamom. Pecite oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, piše Trpeza.
Prijatno!