Marcipan kocke s brusnicama

marcipan kocke i brusnica/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

• 300 g mljevenih badema

• 200 g šećera u prahu

• 2 kapi arome gorkog badema

• nekoliko kašika vode

• 100 g sušene brusnice

• 50 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Pomiješajte sve navedene sastojke, osim brusnica i čokolade, i mijesite dok masa ne postane potpuno glatka. Dobijeno tijesto pažljivo rastanjite oklagijom u pravougaonik debljine 1 - 1,5 cm. Nožem isijecite kocke jednake veličine, pa u svaku zabodite dvije-tri suhe brusnice. Na nižoj temperaturi istopite čokoladu, stavite u fišek sa tankim otvorom i dekorišite kocke po želji.

Savjet:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bademi daju onaj poseban ukus marcipanu, pa vodite računa da budu svježi i nikako gorki. Tu finu gorčinu dobićete na drugi način. Aroma badema obogaćuje razne keksiće, kolače, pite, nadjeve i kreme. Najbolju aromu daju bademi s kožicom, no ukoliko recept tako zahtijeva, samu kožicu uklonite jednostavno blanširanjem.