Mali trik koji čini ogromnu razliku u ukusu: Evo kako pravilno napraviti bešamel sos

Tajna savršenog bešamela/Recepti Perun

Tajna savršenog bešamela/Recepti Perun

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bešamel sos je osnova mnogih klasičnih jela – od lazanja do musake i raznih gratiniranih specijaliteta. Iako djeluje jednostavno, tajna savršeno kremaste teksture i bogatog okusa krije se u načinu pripreme.

Ako želite da vaš bešamel uvijek uspije – bez grudvica, pregorjelog brašna i bezukusne mase – pratite ovaj recept korak po korak.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 600 ml mlijeka
  • 2 kašike brašna
  • 70 g putera
  • So
  • Biber (po želji)

Priprema:

U šerpi ili dubljoj tavi rastopite omekšali puter na umjerenoj temperaturi. Zatim dodajte brašno i lagano miješajte dok se ne sjedini u glatku smjesu. Mlijeko zagrijavajte u posebnoj posudi, ali pazite da ne proključa. Skinite ga s ringle neposredno prije nego što krene da vri. Polako, u tankom mlazu, ulijevajte toplo mlijeko u smjesu putera i brašna, sve vrijeme miješajući kutljačom za mućenje. Ringlu držite na srednjoj temperaturi. Nemojte dodavati svo mlijeko odjednom – tajna kremaste teksture je u postepenom dodavanju i stalnom miješanju.

Na kraju, dodajte so, a po želji i svježe mljeveni biber. Ako želite posebnu aromu, ubacite i malo muškatnog oraščića.

Uživajte!