Male tajne velikih majstora: Kako da vam mrkva što duže Ostane ukusna
Skladištenje povrća za dalju upotrebu, može se činiti kao jednostavan zadatak, ali to nije uvijek slučaj, pogotovo kada je riječ o mrkvi.
Ukoliko su vas nakon spremanja svježe mrkve dočekale mekane i gumene, krivac za to nije ni temperatura frižidera, ni ostalo povrće već zeleno lišće s mrkve.
Iako zbog brojnog zelenog lišća mrkva izgleda svježe, ono se ponaša poput slamki koje izvlače vlagu i hranjive tvari iz korijena. Shodno tome, ostavljanje lišća na mrkvi uzrokuje brži gubitak hrskavosti i slatkog okusa. Nezavisno od toga gdje čuvate mrkve, ako ne odrežete lišće, smanjujete šanse da će dugo ostati čvrste i ukusne.
Uklanjanjem lišća čuvate teksturu mrkve i sprječavate stvaranje višak kondenzacije koja ubrzava kvarenje. Cijela mrkva bez lišća može ostati svježa oko tri dana ako se čuva na kuhinjskom pultu. Bitno je ne držati je u istoj posudi s voćem i povrćem koje ispušta plin etilen, poput jabuka, grožđa i banana jer to ubrzava njeno propadanje. Ako ostane duže, mrkva će postati mekana, ili će početi klijati.
Prema autoru knjiga za kuhanje Nathanu Lionu, pravilno pohranjene mrkve mogu ostati svježe i do četiri sedmice. Za maksimalnu svježinu, cijele mrkve s uklonjenim lišćem stavite u zatvorenu plastičnu vrećicu i stavite u ladicu za povrće u frižideru. Odrezano lišće možete iskoristiti za pripremu domaćeg pesta, umaka ili kao dodatak supama.
Ukoliko želite da vam mrkve traju što duže, uvijek je bolja opcija čuvati ih cijele. Cijelo povrće zadržava unutrašnju vlagu i strukturu, zbog čega traje duže od unaprijed narezanih komada. Jednom kada se mrkva nareže, njeni rubovi se počinju sušiti, a odrezane površine postaju idealno mjesto za razvoj bakterija.
Skladištenje narezane mrkve može biti praktična opcija ako volite unaprijed pripremati obroke, ili imati pri ruci zdrave grickalice. Uz to, Lion ne preporučuje stavljanje narezanih mrkvi u posudu s hladnom vodom jer to uništava njihov okus i strukturu, prenosi Klix.