Ljeto na tanjiru: Pet osvježavajućih salata s piletinom koje ćete obožavati

Zdravo, lagano i ukusno /Ilustracija/Freepik
Ljeto traži lagane, osvježavajuće obroke koji neće opteretiti organizam, a istovremeno nude dovoljno energije i ukusa. Salate s piletinom idealan su izbor – kombiniraju proteine i sezonsko povrće, lako se pripremaju i odlične su i za ručak i za večeru.
Bilo da ste ljubitelj mediteranskih okusa, azijskih nota ili tražite nešto klasično s jogurtom i limunom, donosimo vam pet jednostavnih recepata za ljetne salate s piletinom koje će vas rashladiti i nahraniti, bez osjećaja težine.
1. Mediteranska salata s piletinom i fetom
Potrebno:
- 200 g pečene pileće prsa
- 1 krastavac
- 10 cherry paradajza
- 1/2 crvenog luka
- 1/2 crvene paprike
- 100 g fete
- Masline po želji
- Maslinovo ulje, limun, origano, so i biber
Priprema:
Isjeckajte povrće i piletinu na manje komade, dodajte fetu i masline. Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, origanom, solju i biberom. Dobro promiješajte i poslužite ohlađeno.
2. Azijska salata s piletinom i kikirikijem
Potrebno:
- 200 g pilećih fileta (grill ili wok)
- 1 manja glavica kineskog kupusa
- 1 šargarepa
- 1 mladi luk
- 1/2 crvene paprike
- Šaka neslanog kikirikija
- Soja sos, susamovo ulje, limeta, med, bijeli luk
Priprema:
Piletinu ispecite i narežite na trakice. Povrće narežite tanko, pomiješajte sve u velikoj zdjeli. Napravite dresing od dvije kašike soja sosa, jedne kašike susamovog ulja, soka pola limete, kašičice meda i malo naribanog bijelog luka. Prelijte i pospite kikirikijem.
3. Salata s piletinom, kukuruzom i avokadom
Potrebno:
- 200 g pečene piletine
- 1 avokado
- 1 konzerva kukuruza
- 10 cherry paradajza
- Zelena salata ili rukola
- Maslinovo ulje, limun, so i biber
Priprema:
Sve sastojke nasjeckajte i stavite u zdjelu. Avokado isjeckajte tik prije serviranja da ne potamni. Začinite limunom, maslinovim uljem, solju i biberom. Po želji dodajte malo čilija za ljutkastu notu.
4. Jogurt salata s piletinom i krastavcem
Potrebno:
- 200 g kuhane ili pečene piletine
- 1 veći krastavac
- 1 čvrsti jogurt
- 1 čehno bijelog luka
- So, biber, maslinovo ulje, kopar (svježi ili sušeni)
Priprema:
Krastavac narendajte, posolite i ostavite da pusti vodu, pa procijedite. Piletinu nasjeckajte na kockice. Pomiješajte s jogurtom, bijelim lukom, začinima i malo maslinovog ulja. Hladna i kremasta salata idealna je za vruće dane.
5. Salata s piletinom i pestom od bosiljka
Potrebno:
- 200 g pečene piletine
- 1 veća šaka rukole
- 1 manja tikvica (sirova ili kratko grilovana)
- 50 g cherry paradajza
- 2 kašike pesta od bosiljka
- Maslinovo ulje, so i limunov sok
Priprema:
Piletinu isjeckajte, tikvicu narežite tanko. Pomiješajte sve sastojke, dodajte pest i nekoliko kapi limunovog soka. Po želji dodajte i par listova svježe mente za dodatnu svježinu.