Lješnjak kocka - desert u kojem ćete uživati ove sedmice

lješnjak kolači/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

Za kore:

• 12 bjelanaca

• 660 g šećera

• 3 kašike soka od limuna ili alkoholnog sirćeta

Za fil:

• 12 žumanaca

• 200 g šećera

• 1,5 maslac

• 200 g crne čokolade

• 300 g pečenih mljevenih lješnjaka

Za dekoraciju:

• 200 g šlaga

Priprema:

Za koru umutiti 4 bjelanca sa 220 g šećera, na kraju dodati kašiku sirćeta ili limunovog soka (bjelanca umutiti tako da kada okrenete posudu, da se masa ne pomjeri). Staviti u pleh i sušiti dva sata i više ako nemate ventilator. Tako peći tri kore.

Za fil dobro umutiti žumanca i šećer pa staviti na paru da se skuha desetak minuta. Pa dodati čokoladu. Umutiti maslac pa dodavati ohlađen fil kašiku po kašiku i uz neprestano miješanje i na kraju dodati lješnjak. Filovati kore, a kada stavite narednu, blago pritisnite da ne ostanu šupljine. Dekorisati šlagom, po uputstvu sa kesice.