Lisnato savršenstvo koje se topi u ustima: Domaća krempita koja vraća u djetinjstvo

Sočna i mekana kao duša/Pinterest

Sočna i mekana kao duša/Pinterest

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste ikada poželjeli da okusite onu pravu, domaću krempitu kao iz djetinjstva – na pravom ste mjestu. Ova verzija je lagana, sočna i mekana kao duša, baš poput one kakvu je pravila baka.

Bez industrijskih dodataka, bez komplikacija – samo jednostavni sastojci, savršen krem i lisnato savršenstvo koje se topi u ustima. Idealna za vikend, porodična okupljanja ili kad vam jednostavno treba desert koji mami osmijeh.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 5 kašika brašna
  • 3 žumanca

Za šam:

  • 3 bjelanca
  • 2 kašike šećera
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Umutite pjenasto bjelanca, pa dodajte šećere. Sipajte ulje i kašikom umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Izlijte smjesu u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko 15 minuta, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Ohladite i presjecite koru na pola da dobijete dvije. U šerpu sipajte 400 ml mlijeka, a žumanca umutite sa šećerima. Smjesi sa umućenim žumancima dodajte ostatak mlijeka i brašno. Nakon što mlijeko krene da ključa, skinite ga sa šporeta i dodajte smjesu sa žumancima.Onda vratite na šporet i mutite dok se fil ne zgusne, pa skinite sa šporeta da se prohladi. Umutite bjelanca sa šećerom. Preko kore premažite kremu pa dodajte šam, prenosi Trpeza.

Uživajte!