Lisnato savršenstvo koje se topi u ustima: Domaća krempita koja vraća u djetinjstvo

Sočna i mekana kao duša/Pinterest
Ako ste ikada poželjeli da okusite onu pravu, domaću krempitu kao iz djetinjstva – na pravom ste mjestu. Ova verzija je lagana, sočna i mekana kao duša, baš poput one kakvu je pravila baka.
Bez industrijskih dodataka, bez komplikacija – samo jednostavni sastojci, savršen krem i lisnato savršenstvo koje se topi u ustima. Idealna za vikend, porodična okupljanja ili kad vam jednostavno treba desert koji mami osmijeh.
Sastojci:
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 2 kašike ulja
- 3 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 2 kašike šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 5 kašika brašna
- 3 žumanca
Za šam:
- 3 bjelanca
- 2 kašike šećera
Priprema:
Rernu zagrijte na 200 stepeni. Umutite pjenasto bjelanca, pa dodajte šećere. Sipajte ulje i kašikom umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Izlijte smjesu u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko 15 minuta, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Ohladite i presjecite koru na pola da dobijete dvije. U šerpu sipajte 400 ml mlijeka, a žumanca umutite sa šećerima. Smjesi sa umućenim žumancima dodajte ostatak mlijeka i brašno. Nakon što mlijeko krene da ključa, skinite ga sa šporeta i dodajte smjesu sa žumancima.Onda vratite na šporet i mutite dok se fil ne zgusne, pa skinite sa šporeta da se prohladi. Umutite bjelanca sa šećerom. Preko kore premažite kremu pa dodajte šam, prenosi Trpeza.
Uživajte!