Lagana i osvježavajuća poslastica: Tiramisu sa jagodama i kokosom

Tiramisu od jagoda i kokosa/Sonic

Tiramisu od jagoda i kokosa/Sonic/Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bliže se topliji dani, a s njima dolazi i želja za laganijim, svježijim desertima koji ne opterećuju, već osvježavaju i mame na još jedan zalogaj. U tim trenucima, kada tražimo nešto što će nas rashladiti i zadovoljiti želju za slatkim, ovako pripremljen tiramisu od jagoda i kokosa je pun pogodak. Kombinacija sočnih jagoda i nježnog okusa kokosa daje ovom desertu poseban, gotovo tropski šarm koji savršeno pristaje uz sunčane dane.

Sastojci

50 g  kokosa

500 g jagoda

50 ml soka od naranče

50 ml kokosovog mlijeka

500 g mascarpone sira

50 g šećera u prahu

1 kašika limunovog soka

50 g bijele čokolade

130 ml slatkog vrhnja

150 g piškota

Priprema

Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju. Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme naribajte bijelu čokoladu. U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od naranče i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu. U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke. U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea. Umiješajte i narendanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa. 350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu. Na dno pravougaonog pekača  poslažite piškote te ih prelijte polovicom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovicu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom.  Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.  Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića, prenosi Index.