Lagana i osvježavajuća poslastica: Tiramisu sa jagodama i kokosom

Tiramisu od jagoda i kokosa/Sonic/Pexels
Bliže se topliji dani, a s njima dolazi i želja za laganijim, svježijim desertima koji ne opterećuju, već osvježavaju i mame na još jedan zalogaj. U tim trenucima, kada tražimo nešto što će nas rashladiti i zadovoljiti želju za slatkim, ovako pripremljen tiramisu od jagoda i kokosa je pun pogodak. Kombinacija sočnih jagoda i nježnog okusa kokosa daje ovom desertu poseban, gotovo tropski šarm koji savršeno pristaje uz sunčane dane.
Priprema
Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju. Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme naribajte bijelu čokoladu. U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od naranče i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu. U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke. U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea. Umiješajte i narendanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa. 350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu. Na dno pravougaonog pekača poslažite piškote te ih prelijte polovicom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovicu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata. Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića, prenosi Index.