Kupili ste tvrde breskve? Ne čekajte danima, uz ovaj trik će omekšati preko noći

Zrele do savršenstva/Free Pik

Zrele do savršenstva/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sigurno vam se desilo da kupite breskve koje izgledaju savršeno na pijaci ili u prodavnici, ali kad ih zagrizete, tvrde su, zelene i ne mogu da se jedu. Očigledno još nisu dovoljno zrele. Umjesto da čekate danima da prirodno sazriju ili, još gore, da ih bacite, postoji jednostavan trik koji je otkrila jedna baka u videu na TikToku. Ona je poznata po korisnim savjetima za domaćice.

U jednom od svojih videa pokazala je kako da ubrzate zrenje breskvi i dobijete savršeno slatko voće za samo jedan dan.

Šta vam je potrebno?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 smeđa papirna kesa
  • 1 banana
  • Tvrde breskve

 

@brunchwithbabs Babs knows Best w/ @food52  #foodhack #fruithack #food52 #goodpoint ♬ original sound - Babs

 

Kako se koristi trik?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postupak je krajnje jednostavan. Uzmite papirnu kesu i u nju stavite breskve koje nisu zrele. Dodajte jednu bananu – ona je ključna jer oslobađa etilen, prirodni gas koji ubrzava sazrijevanje voća. Zatvorite kesu i ostavite je na dnevnom svjetlu, najbolje na prozoru ili stolu blizu prozora, gdje dopiru sunčevi zrake. Nakon 24 sata, breskve će biti znatno mekše i slađe. U videu, baka tvrdi: „Samo ih ostavite 24 sata na suncu u kesi i dobićete najslađe breskve ikada.“ Na isti način možete omekšati paradajz koji nije dovoljno sazrio, piše Najžena.