Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana?

Kultni talijanski sirevi/
Kultni talijanski sirevi
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dva omiljena talijanska sira: Parmigiano Reggiano i Grana Padano na prvi pogled djeluju slično, barem kada je riječ o obliku i boji, ali radi se o različitim proizvodima koje štite njihovi konzorciji i zalažu se za prepoznatljivost imena, isticanje jedinstvenih karakteristika i geografskog podrijetla, kao i značaja dugačke tradicije. Dobro je znati da nije svaki parmezan - Parmigiano Reggiano, pa želite li biti sigurni da kupujete pravu stvar, potražite oznaku geografskog podrijetla DOP (Denominazione di Origine Protetta) i nikada nemojte birati naribani sir jer je on lošije kvalitete, prenosi punkufer.

Pecorino

Na spomen Italije i sireva mnogi će se sjetiti i Pecorina, ali za razliku od druga dva sira, taj se proizvodi od ovčjeg mlijeka. Osim toga, nije svaki Pecorino jednak; razlikujemo Romano, Toscano i Sardo, ovisno o tome s kojeg kraja Čizme dolazi.

S vremenom su Parmigiano Reggiano i Grana Padano postali dio vrlo specifičnog kulturnog identiteta do te mjere da zagriženi obožavatelji ponekad zauzimaju stranu, kao da je riječ o nogometnim klubovima. Talijani najčešće nemaju dilema kada će i kako koristiti Parmigiano Reggiano, a kada Grana Padano. Primjerice, u salatu od rukole dodat će Padano, a Parmigiano posuti po tjestenini ili raguu.

Koji je bolji?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Oba se sira mogu naribati ili narezati, ali okusi im se značajno razlikuju. Dok je prvi blaži, slađi i “maslačast”, drugi je glađe teksture, aromatičniji i puniji. Gurmani naglašavaju da su oba sira ukusna, a poznavatelji svjedoče o tome kako je svaki od ta dva tima uložio itekako puno truda, znanja i predanosti da bi se postigli najviši standardi proizvodnje. Pravila proizvodnje Parmigiana Reggiana su stroža, a i cijena mu je viša od one koja se nađe uz Grana Padano ekvivalentne kvalitete.

Parmigiano Reggiano proizvodi se na užem području nego Grana Padano. Može se naći u Parmi, Reggio Emiliji i Modeni te dijelu Mantove (s desne obale rijeke Po) i Bolonji (s lijeve obale rijeke Reno). Grana Padano možemo naći u 33 provincije, među ostalim u Lombardiji, Veneti, Pijemontu, Emilia Romagni i Trentina Alto Adigi (pokrajina Trento i neke općine u pokrajini Bolzano).

Trava s livada…

I dok Parmigiano Reggiano sazrijeva najmanje 12 mjeseci, Grana Padano spreman je nakon 9. No Parmigiano se najčešće ostavlja da sazrije 24 mjeseca, a Padano u prosjeku 15. Mlijeko koje se koristi za proizvodnju Parmigiana Reggiana dolazi samo od krava koje pasu isključivo livadnu travu i sijeno. Za Grana Padano smije se koristiti milijeko krava koje se hrane i silažom.

Dok se Parmigiano Reggiano proizvodi bez aditiva, Grana Padano dopušta korištenje lizozima, proteina ekstrahiranog iz bjelanjka jajeta kako bi se kontrolirala fermentacija.