Kulinarski magazin posvetio objavu begovoj čorbi, Bosanci kritikovali: Fali glavni sastojak
Bosanskohercegovačka kuhinja spada među najbolje u Evropi, a sigurno visoko kotira i na svjetskoj listi.
Ako ne vjerujete, uđite na stranicu jednog od najprominentnijih kulinarskih magazina na svijetu Taste Atlas. Ili jednostavno, probajte neki od vodećih bh. specijaliteta i sve će vam biti jasno.
A kada smo već kod Taste Atlasa, ovaj magazin na svojim društvenim mrežama često "ispoštuje" neka od vodećih bh. jela.
Danas su objavili video pripreme begove čorbe.
- Begova čorba je bosanska pileća čorba koja se tradicionalno servira kao toplo predjelo. Osnovni sastojci su piletina i bamija, za koju se kaže da služi kao afrodizijak. Čorba također sastoji razno korjenasto povrće, a gustoću joj daju pavlaka i jaja. Nekada davno, begova čorba je bila smatrana jelom za plemićki stalež, zbog čega i nosi ovaj naziv. Tipiično se priprema za državne praznike i slavlja, ali također je neizbježna na menijima u tradicionalnim bosanskim restoranima, stoji u opisu objave Taste Atlasa.
Među brojnim komentarima na snimak, istakao se jedan, u kojem korisnik Facebooka iz Bosne i Hercegovine kritikuje pripremu begove čorbe, kazavši: "Nema bamije, nije ovo begova čorba."
Pogledajte video i procijenite sami da li se ovako priprema begova čorba, odnosno, da li su svi sastojci tu: