Kuhari otkrivaju trik: Evo kako skuhati kukuruz brže i da bude savršeno sočan

Trik koji oduševljava/Free Pik

Trik koji oduševljava/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bilo da kukuruz poslužujete kao prilog uz roštilj ili kao samostalnu večeru prelivenu maslacem, savršeno kuhan klip kukuruza pravi je gastronomski užitak.

Iako postoje brojni načini pripreme, od pečenja na žaru do kuhanja u mikrovalnoj rerni, mnogi se kuhari slažu da je klasično kuhanje u vodi metoda koja najbolje čuva njegov autentičan, slatkasti okus. No, ključ uspjeha nije u dugotrajnom vrenju, već u jednostavnom triku koji jamči savršene rezultate za samo 10 minuta.

Metoda brzog kuhanja kukuruza

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Uobičajena je zabluda da kukuruz treba dugo kuhati kako bi omekšao. Zapravo, prekuhavanjem zrna postaju mekana, gnjecava i gube svoju prepoznatljivu slatkoću i hrskavost. Pravi trik, koji koriste iskusni kuhari, oslanja se na snagu ostale topline, a ne na neprestano vrenje.

Za početak, odaberite najveću šerpu koju imate. Što kukuruz ima više prostora, to će se ravnomjernije skuhati. Napunite lonac vodom – pravilo je otprilike jedna litra vode po klipu – i pustite da voda proključa do snažnog vrenja. Dok čekate, očistite kukuruz od komušine i svilenkastih niti. Čim voda proključa, pažljivo dodajte očišćene klipove kukuruza. Odmah poklopite lonac i ugasite vatru. Nemojte više paliti šporet. Pustite kukuruz da stoji u vrućoj, poklopljenoj vodi tačno 10 minuta.

Vruća voda, čija temperatura padne malo ispod tačke vrenja, idealna je za kuhanje kukuruza. Dovoljno je topla da želatinizira škrob u zrnima, čineći ih jestivim, ali nije dovoljno agresivna da razgradi pektin koji zrnima daje strukturu. Rezultat su savršeno kuhani, čvrsti i sočni klipovi umjesto smežuranih i vodenastih zrna. Velika prednost ove metode je i njena fleksibilnost, ako niste spremni odmah poslužiti kukuruz, može ostati u vodi dodatnih 10 minuta bez straha da će se prekuhati.

Postoji vječna rasprava o tome treba li vodu za kuhanje kukuruza začiniti. Neki tvrde da je dodavanje soli ili šećera nepotrebno jer kukuruz ne provodi dovoljno vremena u vodi da bi ih upio. Preporučuju obilno soljenje tek nakon kuhanja.

S druge strane, neki kuhari, poput Ashisha Alfreda, kunu se u dodavanje soli u vodu jer tvrde da ona naglašava prirodnu slatkoću kukuruza. Neki idu i korak dalje te u vodu dodaju malo mlijeka i maslaca za bogatiji i kremastiji okus. Ostali predlažu dodavanje malo šećera i limunovog soka. Isprobajte različite varijante i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Savjeti za savršen klip

Birajte klipove sa svijetlozelenom, vlažnom komušinom koja čvrsto prianja uz klip. Svilene niti na vrhu trebaju biti zlatne ili svjetlosmeđe i svilenkaste na dodir. Ako su suhe ili crne, kukuruz je vjerovatno star.

Kada kukuruz donesete kući, čuvajte ga u frižideru kako biste usporili pretvaranje šećera u škrob. Iako je metoda s gašenjem vatre gotovo nepogrešiva, neki kuhari koriste i trik s prethodnim namakanjem: klipove drže u hladnoj vodi barem 30 minuta prije kuhanja kako bi se zrna dodatno hidratizirala, a zatim ih kuhaju u kipućoj vodi 10 minuta.

Kada je vaš kukuruz savršeno kuhan, ocijedite ga i poslužite odmah. Premažite ga maslacem i posolite, pospite svježim začinskim biljem poput peršuna ili vlasca, piše Eating Well.