Krompir salata imat će vrhunski okus ako joj dodate ovaj sastojak

Krompir salata idealan je obrok za svako doba dana, a zahvaljujući jednom sastojku uspjet ćete značajno poboljšati njen okus.
Majoneza ostaje idealan dodatak, ali kuhari koji vode stranicu Food52 predlažu još jedan sastojak za kremastu i idealno pikantnu krompir salatu. Preporučuju korištenje majoneze kao osnove, a zatim dodavanje mlaćenice (tekućie koja ostaje nakon pravljenja maslaca od vrhnja), mladog luka i, što je ključno, hrena.
Potrebni sastojci
680 grama mladog krompira
85 grama mlaćenice
Majoneza ostaje idealan dodatak, ali kuhari koji vode stranicu Food52 predlažu još jedan sastojak za kremastu i idealno pikantnu krompir salatu. Preporučuju korištenje majoneze kao osnove, a zatim dodavanje mlaćenice (tekućie koja ostaje nakon pravljenja maslaca od vrhnja), mladog luka i, što je ključno, hrena.
Potrebni sastojci
680 grama mladog krompira
85 grama mlaćenice
75 grama majoneze
1,5 velika kašika hrena
Jedna velika kašika svježeg mljevenog kopra
25 grama isjeckanog mladog luka
Priprema
Stavite krompir u veliku šerpu, prekrivajući ga hladnom vodom barem dva i po centimetra. Dodajte dvije kašike soli i pustite da prokuha na jakoj vatri, a zatim je smanjite.
Kuhajte krompir 12 do 15 minuta. Smanjena vatra će ga učiniti mekim bez da postane kašast, a kora će biti netaknuta. Ocijedite ga i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok hladi, pomiješajte preostale sastojke u velikoj zdjeli i umutite pjenjačom.
Kada se krompir ohladi, prerežite ga po dužini na četvrtine i dobro promiješajte s ostalim sastojcima. Po želji dodajte so i biber. Prekrijte zdjelu s krompirom i stavite u frižider prije posluživanja.