Kremasta eksplozija okusa u 15 minuta: Najbrža čokoladna torta od samo tri sastojka

Ovaj desert svi vole/Ilustracija

Ovaj desert svi vole/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jesen je idealno vrijeme za uživanje u toplim i utješnim poslasticama poput pite od jabuka ili domaćih kolačića. Ipak, rijetki su recepti koji zahtijevaju samo tri sastojka i manje od 15 minuta aktivne pripreme. Upravo takav je ovaj recept za čokoladnu tortu, koji je zahvaljujući svojoj jednostavnosti postao pravi viralni hit.

Kako navode u receptu, prenosi Express, teško je povjerovati da se ovako bogata i dekadentna čokoladna torta pravi od samo tri sastojka. „Jaja, maslac i čokolada spajaju se u raskošnu poslasticu koja izgleda impresivno, a priprema se bez ikakve muke“, stoji u opisu. Ova torta je prirodno bez brašna, što je čini idealnom i za one koji izbjegavaju gluten, a njena kremasta tekstura podsjeća na savršeni spoj moussea i kolača.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 8 velikih jaja
  • 225 g neslanog maslaca
  • 450 g tamne čokolade (najmanje 50% kakaa)

Priprema:

Zagrijte rernu na 160°C (ili 140°C s ventilatorom). Okrugli kalup za tortu prečnika 20 cm namastite i obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli miksajte jaja dok se masa ne udvostruči i postane svijetla i pjenasta. Ovo može potrajati do 10 minuta, ali je ključno za laganu i prozračnu teksturu torte. U šerpi na laganoj vatri otopite maslac i izlomljenu čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu. Po želji, ovaj korak možete uraditi i u mikrovalnoj, zagrijavajući u kratkim intervalima i miješajući između kako ne bi zagorjelo.

Ostavite smjesu maslaca i čokolade da se malo ohladi, zatim je pažljivo i postepeno umiješajte u tučena jaja pomoću špatule. Lagano prevrtanje smjese pomoći će da se zadrži što više zraka.

Smjesu izlijte u pripremljeni kalup. Vanjsku stranu kalupa obložite aluminijskom folijom kako biste spriječili ulazak vode. Kalup stavite u veći pleh za pečenje koji ste do trećine napunili kipućom vodom. Ova metoda, poznata kao vodena kupka (bain-marie), osigurava ravnomjerno pečenje i izuzetno sočnu teksturu.

Pecite otprilike 60 minuta. Torta je gotova kada čačkalica zabodena u sredinu izađe čista.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ostavite tortu da se u potpunosti ohladi u kalupu prije nego što je izvadite.

Posluživanje i čuvanje čokoladne torte

Prije posluživanja, tortu možete posuti šećerom u prahu i ukrasiti svježim malinama ili drugim bobičastim voćem. Najbolja je kada je svježe pripremljena, ali ostatke možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana.

Uživajte!