Kremasta, bogata i jednostavno savršena: Milka torta savršena za svaku priliku
Niko joj ne može odoljeti/Ilustracija
Ova Milka torta je prava čarolija za sve ljubitelje čokolade. Kombinacija hrskavih kora od lješnjaka i bogatih kremastih filova od bijele i tamne čokolade čini je savršenom poslasticom za svaku svečanost.
Kremasta, izdašna i sočna, ova torta će osvojiti srca svih generacija – od djece do odraslih, i svakom slavlju dati poseban šarm.
Sastojci:
Za kore:
- 18 kašika mljevenih lješnjaka
- 18 bjelanaca
- 18 kašika mljevenog keksa
- 1 kesica praška za pecivo
- 18 kašika šećera
Za fil:
- 300 g margarina
- 3 kesice pudinga od vanile
- 20 kašika šećera
- 25 žumanaca
- 6 kašika gustina
- 1,2 l mlijeka
- 175 g maslaca
- 150 g bijele čokolade
- 150 g crne čokolade sa lješnjakom
- 2 kesice šlaga
Za ukrašavanje:
- 250 g šlaga
Priprema:
Rernu zagrijte na 150 stepeni.
U jednoj posudi umutite bjelanca, šećer, mljevene lješnjake, mljeveni keks i prašak za pecivo u homogenu smjesu. Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Pecite kore oko 40 minuta. Ponovite postupak još dva puta kako biste dobili ukupno 3 kore.
Za fil, umutite žumanca sa šećerom, gustinom, pudingom i malo mlijeka. Zakuhajte ostatak mlijeka, pa dodajte smjesu od žumanaca i nastavite da kuvate dok se fil ne zgusne.
Margarin i maslac umutite i dodajte u prohlađeni fil. Podijelite fil na dva dijela. Jednom dijelu dodajte rendanu tamnu čokoladu i umućen šlag, a drugom dijelu rendanu bijelu čokoladu i umućen šlag, piše Trpeza.
Redajte tortu: kora – tamni fil – svijetli fil – kora – tamni i svijetli fil.
Dekorišite šlagom po želji.
Uživajte!