Kremast, mekan i neodoljiv: Titov kolač koji je osvajao trpeze širom Jugoslavije

YouTube/Screenshot
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Nije poznato zašto se zove baš Titova torta ili Titov kolač, ali zna se da je nekadašnji čelnik bivše Jugoslavije bio veliki gurman i volio je da jede fine stvari.
Neki nagađaju da mu je upravo ova poslastica bila jedna od najdražih pa da je zato dobila njegovo ime.
Sastojci:
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 5 kašika skuhane kafe (ohlađene)
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Sve sastojke pomiješajte i pecite biskvit se na 180 stepeni oko pola sata.
Sastojci za 1. fil:
- 400 ml mlijeka
- 5 kašika brašna
- 2 žumanca
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Sastojci za 2. fil:
- 200 g margarina
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g rastopljene čokolade
- 3 kašike oraha
Za posipanje: narendana čokolada i mljeveni orasi.
Prvo napraviti prvi fil pa drugi i na kraju oba fila sjediniti u jedan fil. Cijeli krem namazati preko kore, a odozgo posuti narendanom čokoladom i malo mljevenim orasima.
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja