Kremast, mekan i neodoljiv: Titov kolač koji je osvajao trpeze širom Jugoslavije

YouTube/ Screenshot/Yt

YouTube/Screenshot

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nije poznato zašto se zove baš Titova torta ili Titov kolač, ali zna se da je nekadašnji čelnik bivše Jugoslavije bio veliki gurman i volio je da jede fine stvari.

Neki nagađaju da mu je upravo ova poslastica bila jedna od najdražih pa da je zato dobila njegovo ime.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 5 kašika skuhane kafe (ohlađene)
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja

Sve sastojke pomiješajte i pecite biskvit se na 180 stepeni oko pola sata.

Sastojci za 1. fil:

  • 400 ml mlijeka
  • 5 kašika brašna
  • 2 žumanca
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci za 2. fil:

  • 200 g margarina
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g rastopljene čokolade
  • 3 kašike oraha

Za posipanje: narendana čokolada i mljeveni orasi.

Prvo napraviti prvi fil pa drugi i na kraju oba fila sjediniti u jedan fil. Cijeli krem namazati preko kore, a odozgo posuti narendanom čokoladom i malo mljevenim orasima.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja