Krem-juha od brokula

brokula krem juha/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 500 g brokule

• poriluka

• 2 čehna bijelog luka

• grančica svježeg timijana ili kašičica suhog

• 200 ml mlijeka

• maslinovo ulje

• malo slatkog ili kiselog vrhnja

• so, biber

Priprema

Brokulu operite i razdvojite na manje cvjetove. Poriluk očistite od zemlje i operite pa ga narežite na tanje kolutove. U posudu stavite maslinovo ulje, zagrijte ga pa dodajte nožem drobljeni bijeli luk, timijan te čim zamiriše, ubacite poriluk. Dinstajte pet minuta dok poriluk ne omekša.

Potom u posudu dodajte brokulu i zalijte vodom tako da voda pokrije povrće. Kad zakuha, posolite i pobiberite. Kuhajte na srednje jakoj vatri 25 minuta, odnosno dok brokula ne omekša.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Štapnim mikserom izmiksajte u gustu smjesu, dodajte mlijeko, pustite da juha još samo lagano prokuha, probajte i prema potrebi dodatno začinite solju i biberom pa poslužite.

Po želji pokapajte slatkim ili kiselim vrhnjem.