Kolač koji miriše na ljeto: Jagode, maline i bosiljak

maline i jagode kolač/

Osvježavajući kolač/Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

S dolaskom proljeća koje već miriše na ljeto, pravo je vrijeme za pripremu deserta od bobičastog voća, a ova rolada je jedan od onih koje niko ne odbija.

Jagode i maline u kombinaciji sa osvježavajućim maskarponeom čine tako dobar spoj, a dodatak nekoliko listića bosiljka ovaj desert čini božanstveno očaravajućim. Glatku i osvježavajuću kremu koja osvaja bojom umotajte u laganu i mekanu koru, ukrasite, ohladite i pokušajte da ne pojedete sve odjednom.

Sastojci:

6 jaja, odvojeni bjelanci od žumanaca

200 g šećera

160 g brašna

100 g očišćenih jagoda

60 g malina

100 g maskarpone sira

12,5 g šećera

4 lista bosiljka

100 ml slatke pavlake za dekoraciju

Maline, jagode i bosiljak za dekoraciju.

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zagrijte rernu na 180°C s ventilatorom. Obložite pleh za pečenje dimenzija 23 x 33 cm papirom za pečenje, vodeći računa da papir prelazi preko ivica.

Ulupajte bjelanca u čvrst snijeg. Električnim mikserom mutite žumanca sa šećerom dok ne postanu blijeda i gusta, oko 5 minuta.

Pažljivo umiješajte polovinu brašna u smjesu od žumanaca i šećera, zatim polovinu bjelanaca, pa ponovite postupak. Nježno izlijte smjesu u obložen pleh i rasporedite je do ivica. Lupnite plehom o kuhinjsku radnu površinu da izađe višak zraka, zatim stavite da se peče 10 minuta.

Kada biskvit naraste i dobije zlatnu boju, izvadite ga iz rerne i odmah ga prevrnite na vlažnu kuhinjsku krpu. Uklonite pleh i pažljivo odlijepite papir. Radeći brzo, nježno uvijte roladu i ostavite da se ohladi.

Nasjeckajte bobičasto voće na sitne komade. U činiji umutite maskarpone dok ne postane gladak. Dodajte nasjeckano voće, šećer i iskidane listiće bosiljka, pa sve pažljivo izmiješajte dok maskarpone ne postane svijetloružičaste boje. Kada se rolada ohladi, pažljivo je odmotajte, ostavljajući je na krpi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Razmažite fil po površini, ostavljajući slobodan dio na najdaljoj ivici da ne iscure tokom uvijanja. Pažljivo je ponovo uvijte, pazeći da ne istisnete kremu sa strane. Kada je čvrsto uvijena, rolada je spremna za dekoraciju.

Ulupajte slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Stavite je u poslastičarsku vrećicu ili koristite kašiku, pa roladu ukrasite kremom. Dekorišite malinama, jagodama i bosiljkom, prenosi Seebiz.