Kolač koji je zaludio domaćice: Lažna krempita koja se pravi brzo, a osvaja svačije nepce

Sočna i mekana kao duša/Pinterest

Sočna i mekana kao duša/Pinterest

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako volite kremaste kolače koji se lako pripremaju, a izgledaju i mirišu kao da ste se posebno potrudili, ova lažna krempita će vas oduševiti.

Pravi se od gotovih kora, s jednostavnim filom od griza i bogatom kremom od vanilije, a rezultat je sočan i mekan kolač kojem je teško odoljeti. Idealna je za porodična okupljanja, ali i kada vam se jede nešto slatko bez previše komplikacija.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 15 kora za pitu

Za fil od griza:

  • 4 jaja
  • 150 g griza
  • 200 ml ulja
  • 300 ml jogurta
  • 5 kašika šećera
  • 1 prašak za pecivo

Za fil od vanilije:

  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 6 kašika šećera

Za posipanje:

  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

Šećer pomiješajte s praškom za puding i 15 kašika mlijeka. Dobro umutite da ne ostanu grudvice. Ostatak mlijeka stavite da provri, zatim dodajte razmućeni puding i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Gotov puding prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U posebnoj posudi umutite bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg. Zatim dodajte žumanca i dobro izmiješajte. Ulijte ulje, ponovo promiješajte, pa dodajte jogurt, griz i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Prvu koru premažite smjesom od griza, stavite drugu koru i ponovo premažite. Na treću koru nanesite petinu fila od vanilije. Sve pažljivo urolajte i složite u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponovite dok ne dobijete ukupno pet rolnica, piše Trpeza.

Rolnice premažite s malo ulja i pecite oko 30 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Kada se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.