Kolač koji budi najljepše uspomene: Recept za patišpanju s višnjama

Zaboravljeni okus djetinjstva/Free Pik

Zaboravljeni okus djetinjstva/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rado se vraćamo osnovama, proučavamo stare recepte i pišemo o jelima – u ovom slučaju, kolačima – koja su nastala od nule. Najčešće su to takvi kolači koji se pamte generacijama, a jedan takav je patišpanja. 

Skroman kolač čiji se recept nije mijenjao.

Naziv je postao sinonim za skromne, brze domaće kolače koji ne zahtijevaju nikakve kremove, posebne tehnike ili sastojke.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova verzija sa trešnjama je pravi primjer „bakine kuhinje“ – nježni biskvit i sezonsko voće. I to je to! Čak i danas, patišpanja je idealan izbor kada vam se jede nešto domaće, brzo i voćno – bez mnogo komplikacija.

Brzo se priprema, nije previše sladak, a trešnje mu daju svježinu i sočnost.

Sastojci: 

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika običnog brašna
  • 100 g putera (ili margarina)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 300 g trešanja bez košpica

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Operite trešnje, uklonite im košpicu i drške i malo ih osušite.Odvojite žumanca i bjelanca. Umutite bjelanca i prstohvat soli dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.Umutite šećer i žumanca dok ne dobijete laganu, pjenastu smjesu. Dodajte omekšali puter, miješajte dok ne postane glatko.Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte u smjesu žumanca i šećera. Ako je smjesu teško umutiti, dodajte kašiku snijega od bjelanaca.Na kraju, lagano umiješajte snijeg u smjesu kašikom.Dobijenu smjesu sipajte u pleh dimenzija 32×20 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Rasporedite trešnje (ili višnje) preko smjese. Pecite kolač u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.

Uživajte!