Ko ih jednom proba, uvijek im se vraća: Recept za puter kiflice koje se tope u ustima

Osvajaju svaki doručak/Instagram

Osvajaju svaki doručak/Instagram

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nema boljeg načina za početak dana od mirisa svježe pečenih puter kiflica koje su mekane poput duše i savršeno tople. Ove kiflice su pravi klasik za doručak, jer nisu samo ukusne, već i jednostavne za pripremu.

Bilo da ih poslužite uz omiljeni džem, med ili samo malo maslaca, njihova nežna tekstura i bogat ukus sigurno će osvojiti sve ukućane. Pripremite ih prema našem receptu i uživajte u svakom zalogaju koji vas vraća iznova.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 250 ml mlijeka
  • jedno veće jaje
  • 7 g instant kvasca
  • 400 g brašna
  • 50 g šećera
  • kašičica soli
  • 55 g putera

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. U jednu posudu sipajte mlijeko, dodajte jaje i kvasac, pa dobro promiješajte. Zatim dodajte brašno, šećer i so, pa mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 20 minuta. Nakon toga dodajte otopljeni puter i ponovo promiješajte. Mijesite na pobrašnjenoj radnoj površini dok tijesto ne postane glatko. Oblikujte ga u kuglu, stavite u nauljenu zdjelu i pokrijte. Ostavite da naraste sat vremena.

Nadošlo tijesto premijesite i ponovo oblikujte u kuglu. Razvucite oklagijom i isjecite na 16 trouglastih dijelova. Na svaki nanesite malo posoljenog putera i urolajte kiflice. Poredajte kiflice u pleh premazan puterom, pokrijte i ostavite da odstoje još pola sata.

Premažite ih umućenim jajetom pomiješanim sa dvije kašike mlijeka. Pecite kiflice oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Na kraju, vruće kiflice premažite posoljenim puterom, piše Trpeza.

Uživajte!