Ko ih jednom proba, uvijek im se vraća: Recept za puter kiflice koje se tope u ustima

Osvajaju svaki doručak/Instagram
Nema boljeg načina za početak dana od mirisa svježe pečenih puter kiflica koje su mekane poput duše i savršeno tople. Ove kiflice su pravi klasik za doručak, jer nisu samo ukusne, već i jednostavne za pripremu.
Bilo da ih poslužite uz omiljeni džem, med ili samo malo maslaca, njihova nežna tekstura i bogat ukus sigurno će osvojiti sve ukućane. Pripremite ih prema našem receptu i uživajte u svakom zalogaju koji vas vraća iznova.
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- jedno veće jaje
- 7 g instant kvasca
- 400 g brašna
- 50 g šećera
- kašičica soli
- 55 g putera
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U jednu posudu sipajte mlijeko, dodajte jaje i kvasac, pa dobro promiješajte. Zatim dodajte brašno, šećer i so, pa mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 20 minuta. Nakon toga dodajte otopljeni puter i ponovo promiješajte. Mijesite na pobrašnjenoj radnoj površini dok tijesto ne postane glatko. Oblikujte ga u kuglu, stavite u nauljenu zdjelu i pokrijte. Ostavite da naraste sat vremena.
Nadošlo tijesto premijesite i ponovo oblikujte u kuglu. Razvucite oklagijom i isjecite na 16 trouglastih dijelova. Na svaki nanesite malo posoljenog putera i urolajte kiflice. Poredajte kiflice u pleh premazan puterom, pokrijte i ostavite da odstoje još pola sata.
Premažite ih umućenim jajetom pomiješanim sa dvije kašike mlijeka. Pecite kiflice oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.
Na kraju, vruće kiflice premažite posoljenim puterom, piše Trpeza.
Uživajte!