Kikiriki rolat sa lješnjacima

kikiriki rolat/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 350 g mljevenog keksa

• 350 g mljevenih lješnjaka

• 250 g šećera u prahu (za tamniju masu)

• 100 g čokolade za kuhanje

• malo mlijeka

• 400 g mljevenog neslanog kikirikija

• 250 g margarina

• 250 g šećera u prahu (za svjetliju masu)

• 2 kašike kikiriki putera

Priprema

Otopiti čokoladu, dodati keks, lješnjake i šećer (250 g), miješati i dodati malu količinu mlijeka kako bi se dobila homogena masa. Mljeveni kikiriki, margarin i drugi dio šećera (250 g) sjediniti u drugu masu. Tamniju masu - od keksa i lješnjaka staviti na foliju, rastanjiti na 5 mm, premazati je kikiriki puterom, a potom staviti i rastanjenu svjetliju masu - od kikirikija. Masu urolati.

Savjet: Sastojci za ovaj recept se odnose na dva rolata od 30 cm dužine. Ukoliko vam treba manje/više, sastojke smanjite/povećajte srazmjerno. Kikiriki se prije konzumacije uglavnom prži, a razlikujemo onaj suho prženi i prženi u ulju. Nerijetko se prženi kikiriki obogaćuje solju ili raznim začinima.