Keksi sa slanutkom i komadima čokolade

keksi čokolada/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:  

• 1 konzerva slanutka (400 g neocijeđene mase)

• 120 g maslaca od indijskih oraščića

• 2 kašike bademovog mlijeka

• 50 ml javorovog sirupa

• ½ kašičice soli

• 1 kašičica ekstrakta vanilije

• 50 g komadića čokolade

Priprema: Zagrijte pećnicu na 185 stepeni, a lim obložite papirom za pečenje. Slanutak ocijedite, operite i oljuštite. Ubacite ga u blender i dodajte ostale sastojke osim komadića čokolade. Miksajte 1 minutu. Po potrebi isključite blender usred miksanja, ostružite stijenke blendera i ponovno miksajte dok se slanutak ne pretvori u kremu.

Prebacite smjesu u zdjelu i dodajte komadiće čokolade. Dobro promiješajte te kašikom vadite smjesu na papir za pečenje. Namočite ruke i pritisnite svaku hrpicu smjese kako biste oblikovali keks. Lim s keksima pecite 12-15 minuta. Izvadite ga iz pećnice, kekse premjestite na rešetku i poslužite tople uz mlijeko ili napitak po izboru.