Keks kocke gotove za 10 minuta: Bez rerne, bez muke, a svi ih obožavaju

Idealne za goste iznenađenja/Coolinarka

Idealne za goste iznenađenja/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ove brze i preukusne keks kocke savršen su izbor za iznenadne goste ili trenutke kada želite nešto slatko, a nemate mnogo vremena. Bez paljenja rerne i komplikovanih sastojaka, ovaj jednostavan recept donosi savršenu kombinaciju hrskave kore i kremastog fila, uz bogatu čokoladnu glazuru koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Priprema je laka, a rezultat – neodoljiv desert koji će svi obožavati!

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Donji sloj:

  • 300 g mljevenog keksa
  • 100 g maslaca
  • 100 ml mlijeka

Fil:

  • 4 cijela jaja
  • 5 kašika šećera
  • 500 ml slatke pavlake (ako koristite mliječnu, dodajte 2 kašičice šećera u prahu, dok biljnoj nije potrebno)
  • 150 g keksa u komadu
  • 90 g šlaga u prahu (2 kesice)

Glazura:

  • 160 g mliječne čokolade
  • 3 kašičice ulja

Priprema:

U jednoj posudi pjenasto umutite jaja sa šećerom. U manjoj šerpi stavite vodu da provrije. Na tu šerpu stavite posudu sa jajima i šećerom i kuhajte 10 minuta, pazeći da temperatura ne prelazi 70 stepeni. Na kraju skinite sa vatre i ostavite da se hladi.

U drugoj posudi sjedinite mljeveni keks sa otopljenim maslacem i mlijekom dok smjesa ne postane mrvičasta. Izlijte u kalup obložen pek papirom i poravnajte.

Posebno umutite slatku pavlaku, pa dodajte malo šećera u prahu. Zatim dodajte sitno izlomljen keks, dobro promiješajte i sipajte preko kore.

Kolač ohladite, pa ga prelijte otopljenom čokoladom pomiješanom sa uljem, piše Trpeza.