Kako ispratiti ramazan na najljepši način? Ovo su naši posljednji recepti i preporuke

Muslimani širom svijeta i u Bosni i Hercegovini će noć sa srijede na četvrtak obilježiti kao Lejletul-kadr. Nju još nazivaju Noć želja, zatim noć u kojoj se određuje sudbina ili najjednostavnije 27. noć ramazana. Oni koji praktikuju islam, provode je u ritualnom obredu, upućujući molitve Bogu cijele noći do zore ili u zajedničkom obredu u džamiji, gdje 27. noć ramazana ima poseban program i najdužu teraviju.
Sura Lejletul-kadr navodi da je ova noć bolja od hiljadu mjeseci.
Ona nas podsjeća i na to se mjesecu ramazanu, o kojem smo pisali u našem specijalnom prilogu Svjetlost ramazana, bliži kraj. A u nastavku pročitajte naše posljednje ramazanske savjete ove godine.
Ćufte u paradajz sosu
Pomiješati sve sastojke, pa rukama mijesiti se ne dobije glatka, jednolična smjesa. Oblikovati čvrste ćufte željene veličine pa svaku uvaljati u brašno. Staviti ih na zagrijano ulje. Pržiti da porumene sa svih strana, izvaditi na tanjir i ostaviti sa strane.
Pripremiti umak od paradajza. U tavi zagrijati ulje pa dodati sitno rezani crveni luk. Pržiti luk dvije minute. Dodati sitno sjeckani bijeli luk, pasirani paradajz, šećer i mješavinu začina. Kada umak zakuha, dodati još 100 ml vode. Kuhati nekoliko minuta pa dodati ćufte. Kuhati 20-ak minuta, pokriveno, na laganoj vatri.
Krompir oguliti i skuhati u vodi, kada je skuhan procijediti. Dodati vegetu i so, pasirati ga a zatim dodati vrhnje i puter. Kada se dobije kremasta tekstura vaš pire krompir je spreman za serviranje.
Savjet: Količinu prilagodite broju osoba za koje spremate.
Širok izbor namirnica potrebnih za zdravu prehranu posljednjih dana ramazana, ali i mnogo više, možete pronaći u Amko komercu. Podsjećamo da Amko, pored vikend akcije i kataloških akcija, svakog petka - bez izuzetka - nudi 10 posto popusta na sve namirnice koje nisu prethodno snižene.
Griz kocke
Petit keks umakati u malo mlijeka i slagati na pleh promjera 20 puta 30 centimetara obložen folijom ili pek papirom. Odvojiti malo mlijeka od litre i pomiješati s grizom i šećerom, a ostatak mlijeka staviti na vatru da zavrije. U uzavrelo mlijeko umiješati smjesu s grizom te lagano kuhati dok se ne zgusne kao puding. U vrelu kremu dodati bijelu čokoladu, promiješati, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Izmiksati maslac i postepeno mu dodavati ohlađenu kremu. Kremu istresti u kalup na petit keks.
Po želji izmiksati jedan šlag ili 200 ml vrhnja za šlag i premazati kolač. Dodatno kolač možete posuti mljevenim lješnjacima, orasima, bademima ili mljevenim keksom. Dobro ohladiti, najbolje preko noći.
Šta bi kolač bio bez kafe?
Tačnije, šta bi život bio bez kafe? Zbog toga je prvi gutljaj većini najdražeg toplog pića, nakon icrpljujućeg dana posta i kvalitetnog obroka, neprocjenjiv. Kafa nas "vraća u život", dok je ispijanje kafe u društvu bliskih ljudi odavno naš običaj.
A izbor kafe kojom ćete počastiti sebe i svoje bližnje je jednostavan, jer - samo je jedna prava - Brazil kafa.
Za nezaboravne iftare
S obzirom na to da je do kraja ramazana ostalo svega nekoliko dana, a da kreću pripreme za Ramazanski bajram, predlažemo da predah od kuhanja potražite u ibis Styles Sarajevo. Hotel, u kojem je boravak prava avantura kroz historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, za vas je pripremio četiri iftarska menija, ali i Open Buffet varijantu. Dakle, svako će pronaći ono što voli!
Inače, svaka prostorija u ovom hotelu nosi priču, svaki detalj ima simboliku, a cijeli hotel odiše jedinstvenim duhom Sarajeva. Ipak, zanimljivo je da čari ovog hotela i svega što on nudi naročito dolaze do izražaja tokom ramazana, kada vrijedna i ljubazna ekipa ibisa za postače kreira posebnu atmosferu. Rezervišite mjesto i sa dragim ljudima uživajte u ukusnoj hrani i nezaboravnom gostoprimstvu ibis Styles Sarajevo.
Zajedništvo u ramazanu
Ako ste ovih dana raspoloženi za iftar u kojem ćete posebno uživati, Mövenpick hotel nudi meni sa pilećim batakom sa mendy (arapskom) rižom.
Smješten u srcu Sarajeva, ovaj hotel će ispuniti sva vaša očekivanja jer nudi savršenu kombinaciju modernog dizajna, švicarske preciznosti i topline bosanske gostoljubivosti. Mövenpick hotel ujedno je mjesto u kojem ćete probati neka od najukusnijih jela, inspirisana lokalnim i internacionalnim specijalitetima, organizovanim u nekoliko iftarskih menija koji će vas oduševiti. Naš današnji prijedlog je meni Arapski sahan.
Neki od posljednjih iftara provedite u ambijentu koji odiše toplinom, za posebnom iftarskom trpezom i u društvu najmilijih.