Kako da tikvice ostanu svježe danima: Trikovi koje znaju samo iskusne domaćice

tikvice za/
ilustraija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tikvice su nezaobilazni dio ljetnje trpeze – lagane, sočne i višestruko upotrebljive u kuhinji. Međutim, koliko god da su ukusne, tikvice imaju jednu manu: veoma brzo propadaju.

Ako ih ne upotrijebite u roku od nekoliko dana, počinju da gube čvrstinu, dobijaju fleke i postaju neupotrebljive. Zato vam otkrivamo najefikasnije trikove za duže čuvanje tikvica, bez gubitka svježine, ukusa i teksture, piše 24sedam.

1. Ne perite ih odmah

Iako je možda prva pomisao da tikvice odmah operete kada ih donesete kući, nemojte to raditi dok ih ne budete koristili. Voda ubrzava truljenje i stvara vlagu, što pogoduje razvoju plijesni. Samo ih lagano prebrišite suvom ili blago vlažnom krpom ako su prljave.

2. Čuvanje u frižideru: ali ne bilo kako

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tikvice treba čuvati u donjoj fioci frižidera – to je najhladniji i najstabilniji dio, ali ih nikako nemojte zatvarati u plastične kese bez rupica. Najbolje je da ih stavite u papirnu kesu ili da ih zamotate u kuhinjsku krpu, kako bi upila višak vlage.

3. Ne držite ih blizu voća

Naročito izbjegavajte da tikvice budu u kontaktu sa jabukama, bananama i paradajzom. Ovo voće ispušta etilen, gas koji ubrzava sazrijevanje, a kod tikvica to znači brže propadanje.

4. Idealna temperatura: ne prehladno, ne pretoplo

Ako ih čuvate na temperaturi ispod pet stepeni, tikvice mogu početi da dobijaju prozirne fleke i gube teksturu. Ako su izvan frižidera, pazite da nisu na suncu ili pored rerne, u tom slučaju će početi da se kvare već nakon dan-dva.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 5. Zamrzavanje kao krajnja opcija

Ako ste sigurni da nećete upotrijebiti tikvice u narednih nekoliko dana, zamrzavanje je odlična opcija. Operite ih, isijecite na kolutove ili rendajte, kratko blanširajte u vreloj vodi (minut-dva), zatim odmah potopite u hladnu vodu, dobro ocijedite i zamrznite u kesicama. Tako mogu trajati i do 12 mjeseci, a idealne su za čorbe, musake ili pohovanje.

6. Fermentacija za gurmane

Za one koji vole eksperimentisanje – fermentisane tikvice su prava poslastica. U kombinaciji sa bijelim lukom, mirođijom i slanom vodom, mogu stajati nedjeljama u frižideru, a dobijaju i probiotička svojstva.