Junetina s vrganjima u crnom vinu

junetina s vrganjima u crnom vinu/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 4 juneća odreska

• 2 glavice luka

• 500 ml crnog vina

• 150 ml povrtnog temeljca

• 150 g mrkve

• 75 g maslaca

• 1 čehno bijelog luka

• 100 g glatkog brašna

• 1 kašika dodatka jelima

• 8 suhih šljiva, otkoštenih

• 40 g sušenih vrganja

• maslinovo ulje

• so i biber

Priprema

Luk nasjeckamo, bijeli luk protisnemo, a mrkvu naribamo na fini ribež.

U zdjelicu stavimo sušene vrganje, prelijemo ih vodom i ostavimo da se moče. U ugrijanom loncu rastopimo maslac, ulijemo 1-2 kašike maslinovog ulja, odreske posolimo, uvaljamo u brašno. Pržimo ih na ugrijanoj masnoći sa svake strane 4 minute.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zatim odreske izvadimo na stranu, na toplo, a na masnoću dodamo sjeckani luk, naribanu mrkvu, posolimo i miješajući pržimo dok povrće omekša. Nakon 2-3 minute prženja vratimo odreske, ulijemo crno vino i kuhamo 5-6 minuta. Potom stavimo povrtni dodatak jelima, bijeli luk, suhe šljive, vrganje, napola poklopimo i kuhamo 70-ak minuta.