Jeste li čuli za majmunski kolač? Ima smiješno ime, ali ukus će vas ostaviti bez riječi

Desert čudnog imena i savršenog okusa/Screenshot
Ako ste u potrazi za desertom koji će oduševiti baš svakog gostа, a pritom ima zabavno ime koje se dugo pamti – majmunski kolač je pravi izbor. Iako mu ime izaziva osmijeh, njegov kremast, sočan i bogat okus ozbiljno parira i najluksuznijim tortama. Polovina kolača nestane dok trepnete, a kombinacija čokolade, banana, pekmeza i fine kreme pretvara svako parče u savršeno slatko iskustvo.
Priprema nije komplikovana, a rezultat je više nego vrijedan truda! Kremast i sočan, pola nestane čim ga iznesete na sto.
Potrebni sastojci:
Biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 1/2 kesice praška za pecivo
Krema:
- 1 dcl mlijeka
- 2 kašike brašna
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 3 reda čokolade za kuhanje
- 200 g maslaca ili margarina
- banane
- pekmez
- 2 šlaga u prahu
Priprema:
U jednoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Zatim dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Bjelanca posebno umutite u čvrst snijeg pa ih pažljivo umiješajte u smjesu sa žumancima. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i ispecite biskvit.
Vruć biskvit odmah premažite pekmezom, pa po njemu složite narezane banane.
U šerpi skuhajte na pari jaja, šećer, mlijeko i brašno dok ne dobijete gust krem. Dodajte čokoladu, promiješajte dok se ne istopi, pa ostavite da se ohladi.
Umutite maslac i dodajte ga u ohlađeni krem.
Dobijenu kremu ravnomjerno nanesite preko banana. Na kraju premažite cijeli kolač umućenim šlagom, piše Trpeza.