Jeste li čuli za majmunski kolač? Ima smiješno ime, ali ukus će vas ostaviti bez riječi

Desert čudnog imena i savršenog okusa/Screenshot

Desert čudnog imena i savršenog okusa/Screenshot

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste u potrazi za desertom koji će oduševiti baš svakog gostа, a pritom ima zabavno ime koje se dugo pamti – majmunski kolač je pravi izbor. Iako mu ime izaziva osmijeh, njegov kremast, sočan i bogat okus ozbiljno parira i najluksuznijim tortama. Polovina kolača nestane dok trepnete, a kombinacija čokolade, banana, pekmeza i fine kreme pretvara svako parče u savršeno slatko iskustvo.

Priprema nije komplikovana, a rezultat je više nego vrijedan truda! Kremast i sočan, pola nestane čim ga iznesete na sto.

Potrebni sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Krema:

  • 1 dcl mlijeka
  • 2 kašike brašna
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 3 reda čokolade za kuhanje
  • 200 g maslaca ili margarina
  • banane
  • pekmez
  • 2 šlaga u prahu

Priprema:

U jednoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Zatim dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Bjelanca posebno umutite u čvrst snijeg pa ih pažljivo umiješajte u smjesu sa žumancima. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i ispecite biskvit.

Vruć biskvit odmah premažite pekmezom, pa po njemu složite narezane banane.

U šerpi skuhajte na pari jaja, šećer, mlijeko i brašno dok ne dobijete gust krem. Dodajte čokoladu, promiješajte dok se ne istopi, pa ostavite da se ohladi.

Umutite maslac i dodajte ga u ohlađeni krem.

Dobijenu kremu ravnomjerno nanesite preko banana. Na kraju premažite cijeli kolač umućenim šlagom, piše Trpeza.