Jesenji keksići koji osvajaju nepca: Tajna je u ovom sastojku koji ih čini neodoljivim

Ovaj sastojak sve mijenja/Ilustracija

Ovaj sastojak sve mijenja/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čini se da se svake jeseni kuhinja pretvara u pravu pekaru. Od mirisnih rolnica sa cimetom do kolačića, rerne mnogih domaćica rade prekovremeno kako bi ispratile njihovu veliku želju da peku sve što je slatko i toplo.

Za ukusne keksiće važan je puter, a tehnika „karamelizovanja“ putera je prava jesenja čarolija. Smeđi puter kolačićima daje orašast, tostiran i topao ukus. Dobra vijest je da obični puter možete zamijeniti smeđim u gotovo svakom receptu za kolačiće i tako im dodati taj dodatni dašak jesenske magije.

Kako napraviti smeđi puter

Da biste karamelizovali puter, jednostavno ga stavite u šerpu, uključite srednju temperaturu i posmatrajte kako se odvija čarolija. Kada puter počne da se topi, neprestano ga miješajte kako se ne bi zalijepio za dno.

Nakon nekoliko minuta, puter će početi da pjeni i stvaraju se mehurići, ali nemojte ga još skidati s vatre — sačekajte da poprimi zlatno-smeđu boju i razvije orašastu aromu. Kada to primijetite, sklonite šerpu s ringle i prelijte puter u posudu otpornu na toplotu, kako se ne bi dalje grijao i izgorio.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jedna napomena: tokom ovog procesa puter gubi dio vlage. Da biste to nadoknadili, dodajte jednu do dvije dodatne kašike putera na svaku pola šolje koja se traži u receptu. Ako vam testo kasnije djeluje suvo, možete dodati i kašiku vode.

Za manje od deset minuta i bez dodatnih sastojaka, vaši keksići doživjet će pravu jesenju transformaciju — i vjerujte, vrijedi svake sekunde. Iako je ova tehnika posebno čarobna u hladnijim mjesecima, možda ćete je koristiti tokom cijele godine, piše Najžena.