Jelo koje ćete praviti iznova: Ćufte u bešamel sosu koje se tope u ustima

Kremasto savršenstvo/Ilustracija
Ako volite kremasta jela koja spajaju domaći ukus s notom elegancije, ove ćufte u bešamel sosu su pravi izbor za vas.
Sočne, mirisne i prelivene bogatim bijelim sosom, idealne su za porodični ručak, svečanu večeru ili kad jednostavno želite da se počastite nečim posebnim. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat je jelo koje osvaja i izgledom i ukusom.
Sastojci:
Za ćufte:
- 300 g mljevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 2 kašike prezle
- 100 ml mlijeka
- 1 kriška hljeba
- So, biber i začini po želji
Za bešamel sos:
- 100 g maslaca
- 2 kašike brašna
- 500 ml mlijeka
- So, biber, prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
Za posipanje:
- 150 g kačkavalja (naribanog)
Priprema:
Rernu zagrijte na 200°C. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani crni luk i jaje. Krišku hljeba potopite u mlijeko, zatim ocijedite i dodajte u smjesu s mesom. Dodajte prezlu i začine po ukusu, pa sve dobro izmiješajte rukama. Oblikujte ćufte i pržite ih na malo ulja dok ne porumene sa svih strana.
Bešamel sos:
U šerpi otopite maslac, dodajte brašno i kratko propržite miješajući. Polako dodajte toplo mlijeko, neprestano miješajući da ne ostanu grudvice. Začinite po ukusu i kuhajte dok ne postignete željenu gustinu sosa.
Zapečeno jelo:
Ćufte poredajte u vatrostalnu posudu. Prelijte ih pripremljenim bešamel sosom. Pospite naribanim kačkavaljem. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 25 minuta, dok se sir ne rastopi i porumeni, piše Trpeza.
Uživajte!