Jelo koje ćete praviti iznova: Ćufte u bešamel sosu koje se tope u ustima

Kremasto savršenstvo/Ilustracija

Kremasto savršenstvo/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako volite kremasta jela koja spajaju domaći ukus s notom elegancije, ove ćufte u bešamel sosu su pravi izbor za vas.

Sočne, mirisne i prelivene bogatim bijelim sosom, idealne su za porodični ručak, svečanu večeru ili kad jednostavno želite da se počastite nečim posebnim. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat je jelo koje osvaja i izgledom i ukusom.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za ćufte:

  • 300 g mljevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezle
  • 100 ml mlijeka
  • 1 kriška hljeba
  • So, biber i začini po želji

Za bešamel sos:

  • 100 g maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 500 ml mlijeka
  • So, biber, prstohvat muškatnog oraščića (po želji)

Za posipanje:

  • 150 g kačkavalja (naribanog)

Priprema:

Rernu zagrijte na 200°C. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani crni luk i jaje. Krišku hljeba potopite u mlijeko, zatim ocijedite i dodajte u smjesu s mesom. Dodajte prezlu i začine po ukusu, pa sve dobro izmiješajte rukama. Oblikujte ćufte i pržite ih na malo ulja dok ne porumene sa svih strana.

Bešamel sos:

U šerpi otopite maslac, dodajte brašno i kratko propržite miješajući. Polako dodajte toplo mlijeko, neprestano miješajući da ne ostanu grudvice. Začinite po ukusu i kuhajte dok ne postignete željenu gustinu sosa.

Zapečeno jelo:

Ćufte poredajte u vatrostalnu posudu. Prelijte ih pripremljenim bešamel sosom. Pospite naribanim kačkavaljem. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 25 minuta, dok se sir ne rastopi i porumeni, piše Trpeza.

Uživajte!