Jednostavna, brza i neodoljiva: Starinska Kinder torta koja će vas osvojiti na prvi zalogaj

Užitak u svakom zalogaju/Instagram/@_miris_dunja

Užitak u svakom zalogaju/Instagram/@_miris_dunja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova starinska Kinder torta savršena je kombinacija bogatih ukusa i jednostavne pripreme. Idealna je za sve ljubitelje kremastih kolača koji žele da uživaju u slatkom zalogaju bez mnogo komplikacija.

Sastojci su pristupačni, a rezultat je raskošna torta puna čokoladnih i vanilinih krema, hrskavih lješnjaka i sočnih keksa. Pripremite je za posebne prilike ili jednostavno za slatku poslasticu nakon ručka.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za koru:

  • 100 g lješnjaka
  • 100 g brašna
  • 120 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 200 ml kisele vode
  • kesica praška za pecivo

I još:

  • 400 g čokoladnog krema za premazivanje
  • 500 g keksa
  • 150 ml gaziranog soka

Za čokoladni fil:

  • 500 ml vode
  • 100 g praška za puding od čokolade
  • 10 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 250 g margarina

Za bijeli fil:

  • 500 ml vode
  • 10 kašika šećera
  • 100 g praška za puding od vanile
  • 1 kašika brašna
  • 200 g mlijeka u prahu
  • 250 g margarina

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 30 g lješnjaka (za dekoraciju, po želji)

Priprema:

U tepsiju stavite 100 grama sirovih lješnjaka, pa ih pecite desetak minuta u rerni. Polovinu lješnjaka sameljite, a drugu polovinu ostavite sa strane. Umutite brašno, šećer, ulje, kiselu vodu i prašak za pecivo, pa dodajte mljevene lješnjake i sve sjedinite. Na dno tepsije stavite pek-papir, po njemu rasporedite pečene lješnjake, pa preko njih sipajte smjesu za koru. Pecite koru na 220 stepeni oko dvadeset minuta. Ohlađenu koru okrenite tako da lješnjaci budu na vrhu. Premažite koru čokoladnim kremom.

U šerpu sipajte 400 ml vode, dodajte šećer i ostavite da provrije. Umutite prašak za puding od čokolade sa preostalih 100 ml vode i kašikom brašna, pa zakuhajte da dobijete glatki krem. Ostavite krem da se ohladi, zatim ga izmiksajte sa 250 g margarina. Na isti način pripremite i bijeli fil.

Preko kore na koju ste nanijeli čokoladni krem najprije stavite bijeli fil. Potom natapajte keks u gazirani sok i poredajte ga preko bijelog fila. Nanesite čokoladni fil preko natopljenog keksa. Rastopite čokoladu sa malo ulja, i dok je glazura još topla, prelijte tortu. Ostavite tortu da odstoji najmanje jedan dan prije služenja, piše Trpeza.