Jednostavan i kremast: Donosimo recept za pripremu savršenog Monte kolača

Monte kolač//

Monte kolač

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 1 l mlijeka

• 12 kašika želatina

• 10 kašika šećera

• 200 g maslaca

• 500 ml slatkog vrhnja

• 300 g čokolade za kuhanje

• 200 g petit keksa + mlijeko

za umakanje

Priprema

Pripremite bijelu kremu. U manjoj posudi pomiješajte 200 ml mlijeka, želatin i šećer. U ostatak uzavrelog mlijeka polako uljevajte pripremljenu smjesu, neprestano miješajući.

Kuhajte dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu umiješajte maslac i dobro izmiksajte.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pripremite tamnu kremu. U loncu zagrijavajte slatko vrhnje i dodajte čokoladu. Miješajte na laganoj vatri dok se potpuno ne otopi, ali pazite da ne zavri.

Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. U dublji lim složite red keksa, prethodno ih kratko umočite u mlijeko. Preko keksa ravnomjerno rasporedite bijelu, a potom crnu kremu. Kolač stavite u frižider preko noći.