Jednostavan, brz i osvježavajući: Ljetni kolač koji osvaja na prvi zalogaj

Savršen za vruće dane/Coolinarka

Savršen za vruće dane/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osvježavajući i lagan kolač s makom, kremom od griza i šlagom savršen je izbor za ljetne dane – jednostavan je za pripremu, a okusom podsjeća na domaći sladoled.

Sastojci:

Biskvit:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • 60 g brašna
  • 60 g mljevenog maka
  • 1/2 praška za pecivo

Krema:

  • 800 ml mlijeka
  • 200 ml griza
  • 6 kašikešećera
  • 2 kašike kiselog vrhnja
  • 120 g margarina ili maslaca

Šlag:

  • 500 ml vrhnja za šlag
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema:

Za pripremu biskvita potrebno je umutiti jaje sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati ulje i jogurt, pa još kratko miksati. Na kraju se dodaju brašno, mljeveni mak i prašak za pecivo. Sve sastojke treba sjediniti i smjesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje, dimenzija otprilike 20x30 cm.

Biskvit se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni oko 15 minuta.

Dok se biskvit peče, priprema se krema. Griz (može i rižin) i šećer pomiješaju se s 200 ml mlijeka, a zatim se ukuhaju u preostalih 600 ml mlijeka. U vrelu kremu dodaju se kiselo vrhnje i margarin, pa se sve dobro izmiješa.

Kada se biskvit ispeče i malo ohladi, papir za pečenje se skida, a biskvit se vraća u pleh. Prelije se pripremljenom kremom i lijepo poravna, pa se ostavi da se ohladi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Vrhnje za šlag se umuti, a potom se u njega doda naribana čokolada (ribana na ribež za jabuke). Čokolada se pažljivo umiješa kašikom ili špatulom.

Na ohlađenu kremu rasporedi se šlag s čokoladom i sve se ravnomjerno poravna. Kolač se zatim dobro rashladi u frižideru.

Ovaj kolač je izuzetno kremast i, kada je dobro ohlađen, može poslužiti kao odlična zamjena za sladoled.