Jednostavan, brz i osvježavajući: Ljetni kolač koji osvaja na prvi zalogaj

Savršen za vruće dane/Coolinarka
Osvježavajući i lagan kolač s makom, kremom od griza i šlagom savršen je izbor za ljetne dane – jednostavan je za pripremu, a okusom podsjeća na domaći sladoled.
Sastojci:
Biskvit:
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 ml ulja
- 100 ml jogurta
- 60 g brašna
- 60 g mljevenog maka
- 1/2 praška za pecivo
Krema:
- 800 ml mlijeka
- 200 ml griza
- 6 kašikešećera
- 2 kašike kiselog vrhnja
- 120 g margarina ili maslaca
Šlag:
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Za pripremu biskvita potrebno je umutiti jaje sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati ulje i jogurt, pa još kratko miksati. Na kraju se dodaju brašno, mljeveni mak i prašak za pecivo. Sve sastojke treba sjediniti i smjesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje, dimenzija otprilike 20x30 cm.
Biskvit se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni oko 15 minuta.
Dok se biskvit peče, priprema se krema. Griz (može i rižin) i šećer pomiješaju se s 200 ml mlijeka, a zatim se ukuhaju u preostalih 600 ml mlijeka. U vrelu kremu dodaju se kiselo vrhnje i margarin, pa se sve dobro izmiješa.
Kada se biskvit ispeče i malo ohladi, papir za pečenje se skida, a biskvit se vraća u pleh. Prelije se pripremljenom kremom i lijepo poravna, pa se ostavi da se ohladi.
Vrhnje za šlag se umuti, a potom se u njega doda naribana čokolada (ribana na ribež za jabuke). Čokolada se pažljivo umiješa kašikom ili špatulom.
Na ohlađenu kremu rasporedi se šlag s čokoladom i sve se ravnomjerno poravna. Kolač se zatim dobro rashladi u frižideru.
Ovaj kolač je izuzetno kremast i, kada je dobro ohlađen, može poslužiti kao odlična zamjena za sladoled.