Jednom kad probate, pravićete je svaki dan: Mini-pizza iz tave koja se pravi za 10 minuta
Svi će je obožavati/Ilustracija
Ako volite pizzu, ali nemate vremena za dugotrajno pečenje – ovaj recept za mini pizzu iz tave pravo je rješenje.
Gotova je za samo 10 minuta, a okusom i izgledom nimalo ne zaostaje za klasičnom pizzom iz rerne. Idealna je za brz doručak, užinu ili kasni vikend obrok.
Sastojci:
- 1 tortilja ili somun/pita hljeb
- 2–3 kašike paradajz sosa
- 50 g rendanog sira po izboru (mozzarella, gauda, čedar...)
- Omiljeni dodaci: šunka, gljive, paprika, masline, rukola…
- Malo origana ili začina po želji
Priprema:
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i stavite tortilju ili pita hljeb. Preko hljeba ravnomjerno rasporedite paradajz sos, pazeći da prekrije cijelu površinu, a zatim pospite rendanim sirom. Dodajte omiljene sastojke – šunku, gljive, papriku, masline ili rukolu – i rasporedite ih tako da se lijepo zapeku. Poklopite tavu i pecite 5–7 minuta, dok se sir ne otopi, a tortilja ne postane hrskava i zlatno-smeđa. Za dodatnu aromu i svježinu, pred posluživanje pospite malo origana ili svježe rukole. Tako dobijate brzu, jednostavnu i izuzetno ukusnu mini pizzu, spremnu za samo nekoliko minuta!
Dodatni savjeti:
Hrskava podloga: Za dodatnu hrskavost, prije nego što dodate nadjev, tortilju lagano prepecite 1 minut u tavi bez sastojaka.
Raznovrsni ukusi: Isprobajte i druge kombinacije – npr. feta sir + špinat ili pileća prsa + kukuruz – priprema je brza, a ukus bogat.
Serviranje: Mini pizze su odlične uz jogurt sos, pesto umak, pa čak i ljutu papriku ako volite pikantno, piše Superžena.