Jedan zalogaj i vratit ćete se u djetinjstvo: Nanina štrudla sa džemom koja budi nostalgiju
Ukus kojem niko ne može odoljeti/Ilustracija
Bakina štrudla sa džemom je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Mekano, mirisno tijesto ispunjeno slatkim džemom budi sjećanja na djetinjstvo i tople porodične trenutke.
Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je toliko ukusan da će svaki zalogaj osvojiti vaša osjetila. Pratite korake i uživajte u domaćoj poslastici koja grije dušu.
Sastojci:
- pola kocke svježeg kvasca
- 100 g šećera
- 250 ml toplog mlijeka
- 500 g brašna
- 1 kašika svinjske masti
- 2 jaja
Nadjev:
- džem po izboru
Za premaz:
- 1 žumance
- nekoliko kapi ulja
Priprema:
Rernu zagrijte na 200 stepeni. Kvasac razmutite u 250 ml mlakog mlijeka, dodajte kašiku šećera i ostavite 20 minuta da nadođe. U brašno dodajte nadošli kvasac, jaja, rastopljenu mast, šećer i so. Zamijesite glatko tijesto, ali da ne bude previše tvrdo. Pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena da naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite tijesto, podijelite ga na 4 loptice. Pokrijte krpom i ostavite da nadođu još pola sata. Oklagijom rastanjite lopticu, obilno premažite džemom, urolajte i poredajte u pleh obložen pek-papirom. Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta na toplom. Štrudlu premažite žumancetom pomiješanim sa nekoliko kapi ulja. Pecite oko 45 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
Poprskajte vodom, pokrijte i ostavite da se dobro ohladi. Nakon toga isjecite komade i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!