Jedan zalogaj i vratit ćete se u djetinjstvo: Nanina štrudla sa džemom koja budi nostalgiju

Ukus kojem niko ne može odoljeti/Ilustracija

Ukus kojem niko ne može odoljeti/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bakina štrudla sa džemom je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Mekano, mirisno tijesto ispunjeno slatkim džemom budi sjećanja na djetinjstvo i tople porodične trenutke.

Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je toliko ukusan da će svaki zalogaj osvojiti vaša osjetila. Pratite korake i uživajte u domaćoj poslastici koja grije dušu.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • pola kocke svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 500 g brašna
  • 1 kašika svinjske masti
  • 2 jaja

Nadjev:

  • džem po izboru

Za premaz:

  • 1 žumance
  • nekoliko kapi ulja

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Kvasac razmutite u 250 ml mlakog mlijeka, dodajte kašiku šećera i ostavite 20 minuta da nadođe. U brašno dodajte nadošli kvasac, jaja, rastopljenu mast, šećer i so. Zamijesite glatko tijesto, ali da ne bude previše tvrdo. Pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena da naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite tijesto, podijelite ga na 4 loptice. Pokrijte krpom i ostavite da nadođu još pola sata. Oklagijom rastanjite lopticu, obilno premažite džemom, urolajte i poredajte u pleh obložen pek-papirom. Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta na toplom. Štrudlu premažite žumancetom pomiješanim sa nekoliko kapi ulja. Pecite oko 45 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Poprskajte vodom, pokrijte i ostavite da se dobro ohladi. Nakon toga isjecite komade i pospite šećerom u prahu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prijatno!