Jedan zalogaj i vraćate se u djetinjstvo: Mekana pogača koja je gotova za 20 minuta

Niko joj neće moći odoljeti/Ilustracija

Niko joj neće moći odoljeti/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ni vi ne možete odoljeti mirisu svježe pečene pogače koji ispuni cijelu kuhinju i probudi uspomene na djetinjstvo – pripremite je za samo 20 minuta uz recept koji vam donosimo.

Uz nekoliko osnovnih sastojaka i jednostavnu pripremu, napravit ćete savršeno mekan hljeb koji će osvojiti cijelu porodicu.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 2 jaja
  • 2 dl jogurta
  • 230 g brašna
  • 130 ml suncokretovog ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Umutite jedno jaje i jedno bjelance mikserom, pa postepeno dodajte jogurt i 130 ml ulja. Zatim prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo i solju, pa sve sjedinite na najmanjoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu.

Pleh veličine 20 x 30 cm premažite uljem i pospite brašnom. Sipajte smjesu u pleh, poravnajte površinu i premažite je umućenim žumancetom kako bi pogača dobila zlatnu koricu.

Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 230°C oko 15 minuta, dok površina lijepo ne porumeni. Izvadite pogaču, ostavite je kratko da se prohladi i uživajte u svakom zalogaju, piše Superžena.