Je li ovo najbolji kolač od jabuka ikad? Isprobajte jednostavan recept koji svi hvale

Kolač od jabuka s glazurom od limuna//

Desert koji nikog ne ostavlja ravnodušnim/ChatGPT

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jeste li ikada probali kolač od jabuka u njemačkom stilu? Prhko tijesto, karamelizirane jabuke i glazura od limuna - može li bolje od toga?

Priprema je jednostavna, a mnogi kažu da im je ovo najfiniji kolač od jabuka ikada.

Mi dijelimo mišljenje, jer su jednostavni recepti ponekad najbolji, a ovo je jedan od dokaza za to.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kolač od jabuka s glazurom od limuna - sastojci

Za tijesto:

  • 450 g glatkog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 300 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • naribana korica limuna
  • jaje (veliko)

Za nadjev:

  • 1,5 kg kiselkastih jabuka
  • 70 g šećera
  • kašičica cimeta
  • 2 kašike gustina
  • sok 1 limuna
  • 75 g prženih badema, nasjeckanih
  • po želji: mljeveni orasi za posip po dnu

Za glazuru:

  • 3 kašike limunovog soka
  • 100 g šećera u prahu
  • listići badema za posip

Kolač od jabuka s glazurom od limuna - priprema

Prosijte brašno u veću zdjelu i pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom i soli. Dodajte maslac narezan na kockice, limunovu koricu, vaniliju i jaje. Umijesite tijesto. Podijelite ga na tri dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider oko 30 minuta.

Rernu zagrijte na 200 °C. Jedan dio tijesta iskoristite za dno, a drugim obložite rubove kalupa. Dno nekoliko puta izbodite viljuškom i vratite u frižider. Treći dio ostavite za završni sloj.

Ogulite jabuke i narežite ih na tanke ploške ili kockice. Odmah ih pomiješajte s limunovim sokom da ne potamne. Dodajte šećer, cimet i gustin. Umiješajte i nasjeckane bademe. Dobro promiješajte da se sve poveže.

Po dnu tijesta pospite malo krušnih mrvica ili mljevenih oraha, zatim rasporedite jabuke. Zadnji dio tijesta razvaljajte i položite preko nadjeva kao gornju koru. Rubove dobro pritisnite prstima ili ravnim rubom.

Pitu pecite 30 minuta na 200 °C. Nakon toga pokrijte papirom za pečenje da ne potamni previše, smanjite temperaturu na 175 °C i pecite još 30 minuta - dok gornja kora ne postane zlatna.

Ostavite da se pita potpuno ohladi na rešetki, a zatim je stavite preko noći u frižider.

Prije posluživanja pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom u glatku glazuru i premažite preko gornje kore. Pospite listićima badema i ostavite da se stegne, piše Zadovoljna.hr.