Je li ovo najbolji kolač od jabuka ikad? Isprobajte jednostavan recept koji svi hvale

Desert koji nikog ne ostavlja ravnodušnim/ChatGPT
Jeste li ikada probali kolač od jabuka u njemačkom stilu? Prhko tijesto, karamelizirane jabuke i glazura od limuna - može li bolje od toga?
Priprema je jednostavna, a mnogi kažu da im je ovo najfiniji kolač od jabuka ikada.
Mi dijelimo mišljenje, jer su jednostavni recepti ponekad najbolji, a ovo je jedan od dokaza za to.
Kolač od jabuka s glazurom od limuna - sastojci
Za tijesto:
- 450 g glatkog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 150 g šećera
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 300 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- naribana korica limuna
- jaje (veliko)
Za nadjev:
- 1,5 kg kiselkastih jabuka
- 70 g šećera
- kašičica cimeta
- 2 kašike gustina
- sok 1 limuna
- 75 g prženih badema, nasjeckanih
- po želji: mljeveni orasi za posip po dnu
Za glazuru:
- 3 kašike limunovog soka
- 100 g šećera u prahu
- listići badema za posip
Kolač od jabuka s glazurom od limuna - priprema
Prosijte brašno u veću zdjelu i pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom i soli. Dodajte maslac narezan na kockice, limunovu koricu, vaniliju i jaje. Umijesite tijesto. Podijelite ga na tri dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider oko 30 minuta.
Rernu zagrijte na 200 °C. Jedan dio tijesta iskoristite za dno, a drugim obložite rubove kalupa. Dno nekoliko puta izbodite viljuškom i vratite u frižider. Treći dio ostavite za završni sloj.
Ogulite jabuke i narežite ih na tanke ploške ili kockice. Odmah ih pomiješajte s limunovim sokom da ne potamne. Dodajte šećer, cimet i gustin. Umiješajte i nasjeckane bademe. Dobro promiješajte da se sve poveže.
Po dnu tijesta pospite malo krušnih mrvica ili mljevenih oraha, zatim rasporedite jabuke. Zadnji dio tijesta razvaljajte i položite preko nadjeva kao gornju koru. Rubove dobro pritisnite prstima ili ravnim rubom.
Pitu pecite 30 minuta na 200 °C. Nakon toga pokrijte papirom za pečenje da ne potamni previše, smanjite temperaturu na 175 °C i pecite još 30 minuta - dok gornja kora ne postane zlatna.
Ostavite da se pita potpuno ohladi na rešetki, a zatim je stavite preko noći u frižider.
Prije posluživanja pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom u glatku glazuru i premažite preko gornje kore. Pospite listićima badema i ostavite da se stegne, piše Zadovoljna.hr.