Japanska čarolija u vašoj kuhinji: Naučite kako napraviti savršeni sushi kod kuće

Sushi koji oduševljava i izgledom i ukusom/Free Pik

Sushi koji oduševljava i izgledom i ukusom/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zamislite večer u kojoj se Japan doslovno preseli u vašu kuhinju. Umjesto naručivanja dostave ili čekanja u restoranu, zašto ne biste sami pokušali napraviti sushi? Iako izgleda kao kulinarski izazov, izrada sushija kod kuće može biti zabavno, kreativno i – iznenađujuće jednostavno.

Osim što imate potpunu kontrolu nad sastojcima, sushi možete prilagoditi vlastitom ukusu: s lososom, tunom, povrćem ili čak voćnim varijantama za one odvažnije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U nastavku donosimo osnovni recept za maki sushi (rolani sushi), koji je idealan za početnike. Sve što trebate je nekoliko ključnih sastojaka, malo strpljenja i dobar apetit.

Sastojci: 

  • 1 šoljica sushi riže (kratkozrna riža)
  • 1 ½ šoljica vode
  • 3 kašike rižinog octa
  • 1 kašika šećera
  • ½ kašikice soli
  • 4 lista nori (alge za rolanje)
  • Soja umak (za posluživanje)
  • Wasabi i ukiseljeni đumbir (po želji)
  • Sirovi losos (sushi kvalitete) – narezan na tanke trakice
  • Krastavac – narezan na štapiće
  • Avokado – narezan na trakice
  • Mrkva – tanko rezana (po želji)
  • Krem sir (opcionalno)

Priprema: 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Isperite sushi rižu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Kuhajte je prema uputama (obično 1 šoljica riže + 1 ½ šoljica vode, 15-ak minuta kuhanja). Kad je riža gotova, ostavite je poklopljenu još 10 minuta. U međuvremenu zagrijte rižin ocat, šećer i so dok se šećer ne otopi (ne kuhajte). Umiješajte u toplu rižu i lagano promiješajte.

Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Postavite bambusovu prostirku (makisu), a na nju stavite list prozirne folije – tako će se riža manje lijepiti. Na to stavite list nori algi, sjajnom stranom prema dolje. Navlažite ruke i nježno rasporedite sloj riže po algi (ostavite oko 2 cm praznog ruba na vrhu). U sredinu položite odabrano punjenje – npr. trakicu lososa, krastavca i avokada.

Pažljivo zarolajte pomoću prostirke, čvrsto pritiskajući kako biste dobili kompaktnu rolnu. Kad završite, malo navlažite prazan rub algi da se zalijepi. Oštrim, vlažnim nožem izrežite rolnu na 6–8 komada. Poslužite s umakom od soje, malo wasabija i ukiseljenog đumbira sa strane, piše Žena.net.

Uživajte!