Jabuke, kestenje, tikve i gljive: Savršeni uz sve vrste mesa

Jabuke, kestenje, tikve i gljive/
Jabuke, kestenje, tikve i gljive
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jesen nam donosi mnoge plodove koje možemo koristiti svaki dan, a oni koji se savršeno slažu s raznim vrstama mesa su, prije svih, jabuke, kestenje, tikve i gljive. Bitno je napomenuti kako jesenji plodovi sadrže mnogo vitamina i minerala, a upravo ti sastojci nam jačaju imunitet za nadolazeću zimu.

Gljive – oplemenjuju svako jelo

Gljive su dobar izvor minerala kalija, sadrže fosfor, nešto željeza i rijetkog mikroelementa – srebra. Gotovo 90 posto mase gljiva čini voda, a pojedine vrste sadrže čak i do 5 posto bjelančevina koje su biološki vrednije od ostalih bjelančevina biljnog porijekla. Neke od karakterističnih jesenjih vrsta gljiva su vrganji, djedovi i rujnice te vučije meso, sunčanica, bukovača i mrka truba.

Gljive se mogu peći, pržiti, kuhati, pripremati kao ragu, a također ih možete konzumirati kuhane u salatama ili pirjati u rižotu. Naročito se slažu s teletinom, junetinom i piletinom.

Tikve – svestrane i siromašne kalorijama

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tikva je bogata beta karotenom, vitaminom C, a sjemenke omega 3 masnim kiselinama. Od nje se može raditi pita, razni umaci, može se peći ili kuhati. Tikvine sjemenke mogu se iskoristiti umjesto grickalica, a sve što trebate napraviti je posušiti ih, posoliti i ispržiti na tavi. Od nje se pripremaju supe, umaci, deserti, rižota… Ovo povrće daje brojne mogućnosti pripreme.

A idealne su i u mesnim kombinacijama. Posebno se slažu s janjetinom, junetinom ili teletinom u gulašima, te curryjem i rižotima ili pečenjima iz rerne.

Jabuke – rado “uskaču” u mesne kombinacije

Kraljica voća – jabuka. Glavna među voćkama, na svijetu postoji 250 sorti, a imaju protuupalno svojstvo i jako su zdrave. Mogu se jesti sirove, kuhati za kompote, stavljati u kolače ili napraviti prirodni sok. Jabuke su svestrano voće koje se veoma dobro sljubljuje i s većinom vrsta mesa poput junetine, divljači ili piletine nježnog okusa.

Bilo da ih pečete u rerni, dodajete sirove u salatu ili čak sendvič, jabuke će dodatno obogatiti okus vašeg jela.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kestenje – savršeno za supe s mesom

Na kraju ove liste, predlažemo vam da probate supu od kestena s dodatkom kobasica koje su se najprije marinirale, a potom kuhale u crnom vinu. Kesten je svima daleko najdraži plod jeseni. Septembar i oktobar su jedina dva mjeseca u godini kada možete pronaći kestenje. Tako je fino i što je još bitnije – zdravo. Možete ih kuhati ili peći, raditi pire i stavljati ga u kolače, pa čak i napraviti sladoled.