Isprobajte trik Gordona Ramsaya za najukusnija jaja na oko

Savjeti slavnih šefova poput Gordona Ramsaya za pripremu specijaliteta kao što su biftek Wellington ili čokoladni sufle odavno su prihvaćeni kao vrhunski. Ali šta je s “običnim”, svakodnevnim jelima? Imaju li i za njih neki trik ili savjet kako da ih unaprijede? Jer ono što mnoge zapravo zanima jeste – kako profesionalni kuhari pripremaju najosnovnije stvari u kuhinji, recimo, jaje na oko.
Gordon Ramsay je nedavno na društvenim mrežama otkrio kako priprema jaja koja, kako kaže, "mame na umiranje od okusa", pa hajde da isprobamo njegov recept.
Britanski kuhar, vlasnik restorana širom svijeta, autor uspješnih kuharskih knjiga i TV zvijezda, osmislio je poseban način prženja jaja koji svaki put garantira savršeno pečeno bjelance i hrskave ivice.
Pritom koristi i jedan neočekivan sastojak koji vjerovatno nikad niste probali uz jaja, kao i nekoliko jednostavnih trikova koji ovom jednostavnom jelu dodaju dubinu okusa. Evo njegovih savjeta:
Koristite dvije vrste masnoće
Za jaje na oko ili kajganu, obično se koristi različita masnoća – ulje za prženje, maslac za miješanje. Maslac se koristi kod kajgane jer se kuha na nižoj temperaturi, pa ne gori, dok viša temperatura potrebna za jaje na oko lako može da ga pretvori u dim. Ramsay kombinira oba – baš kao kad peče steak. U neljepljivu tavu stavlja obilnu količinu ulja (najčešće suncokretovog) i još veću količinu maslaca. Ulje sprječava da maslac zagori, a maslac daje bogat, pun okus. Ne štedite na maslacu – Ramsay nikad ne štedi – jer upravo je to ključno za njegovu metodu pripreme.
Pomjerajte tavu dok se jaja prže
Kada se ulje dobro zagrije, Ramsay ubacuje komad maslaca i razbija dva jaja u tavu – čak i prije nego što se maslac potpuno otopi. Odmah ih posipa solju, biberom i ljuspicama čilija, kako bi se začini lijepo zalijepili. Kad maslac počne pjeniti, lopaticom podiže ivice bjelanca kako bi se jaja mogla slobodno kretati po tavi. Zatim okreće tavu u krug, tako da se pjenasti maslac prelijeva preko jaja. Time ih „zalijeva”, baš kao što biste zalijevali steak, kako bi se gornji dio bjelanca skuhao – bez okretanja jaja. Ako vam je ova tehnika previše zahtjevna, možete jednostavno kašikom preliti vreo maslac preko jaja. Cilj je da dobijete hrskave, zlatno-smeđe ivice, savršeno skuhano bjelance i mekano, tečno žumance. Ako vidite da se žumance prebrzo kuha, sklonite tavu s ringle dok još prelijevate maslacem.
Završni dodaci: ljuto i slano
Nakon što skloni jaja s vatre, Ramsay ih dodatno začini dok su još u tavi. Prvo dodaje sriracha sos – dobro poznati ljuti sos s okusom bijelog luka i čilija koji se odlično slaže s jajima. Ali iznenađenje dolazi poslije – Ramsay dodaje i nekoliko kapi Worcestershire sosa. Riječ je o fermentiranom britanskom sosu od sirćeta, inćuna, soli, šećera ili melase, često s dodatkom bijelog luka i začina. Worcestershire ima dubok, slan i umami okus koji svakom jelu daje bogatstvo. U kombinaciji sa srirachom, rezultat su jaja koja nikada više nećete željeti pripremati na stari način.