Internet luduje za ovim receptom: Prženice bez jaja koje osvajaju na prvi zalogaj

Zdrave, lagane i gotove za 5 minuta/FreePik
Pohovani hljeb ili prženice jedan su od omiljenih doručaka širom svijeta. Ali šta kada nemate jaja ili ih ne koristite iz zdravstvenih razloga? Pojavio se recept za prženice bez jaja koji je osvojio ljude širom svijeta.
Ukus ovih prženica gotovo je identičan klasičnim prženicama. Donosimo vam recept, a količine prilagodite svojim potrebama.
Sastojci:
- 2 kriške hljeba
- Malo mlijeka (biljnog ili kravljeg)
- Komadić putera
- Po želji: cimet, šećer, med, sir, šunka...
Priprema:
Na srednjoj vatri rastopite puter u tavi. Položite kriške hljeba i prelijte ih mlijekom. Pospite cimetom (ako želite slatku verziju) i pecite dok hljeb ne upije mlijeko i ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
Savjeti za savršene prženice bez jaja
Slatka verzija: Dodajte cimet, šećer i poslužite s medom, džemom ili čokoladnim namazom.
Slana verzija: Izostavite cimet i poslužite s pavlakom, sirom, šunkom ili kiselim mlijekom.
Veganska verzija: Koristite biljno mlijeko i margarin umjesto putera.
Zašto je ovaj recept toliko popularan?
Brz i jednostavan
Idealan za osobe s alergijom na jaja
Koristi sastojke koje već imate kod kuće
Sve se priprema u jednoj tavi
Ukus gotovo identičan klasičnim prženicama!
Ako do sada niste probali ovaj recept – pravo je vrijeme, piše Najžena.
Uz samo jedan osnovni sastojak – mlijeko, i bez jaja, dobijate ukusan, hrskav i hranjiv doručak koji se uklapa u svačiji budžet.