Internet luduje za ovim receptom: Prženice bez jaja koje osvajaju na prvi zalogaj

Zdrave, lagane i gotove za 5 minuta/Free Pik

Zdrave, lagane i gotove za 5 minuta/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pohovani hljeb ili prženice jedan su od omiljenih doručaka širom svijeta. Ali šta kada nemate jaja ili ih ne koristite iz zdravstvenih razloga? Pojavio se recept za prženice bez jaja koji je osvojio ljude širom svijeta.

Ukus ovih prženica gotovo je identičan klasičnim prženicama. Donosimo vam recept, a količine prilagodite svojim potrebama.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 2 kriške hljeba
  • Malo mlijeka (biljnog ili kravljeg)
  • Komadić putera
  • Po želji: cimet, šećer, med, sir, šunka...

Priprema:

Na srednjoj vatri rastopite puter u tavi. Položite kriške hljeba i prelijte ih mlijekom. Pospite cimetom (ako želite slatku verziju) i pecite dok hljeb ne upije mlijeko i ne postane zlatno-smeđ i hrskav.

Savjeti za savršene prženice bez jaja

Slatka verzija: Dodajte cimet, šećer i poslužite s medom, džemom ili čokoladnim namazom.

Slana verzija: Izostavite cimet i poslužite s pavlakom, sirom, šunkom ili kiselim mlijekom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Veganska verzija: Koristite biljno mlijeko i margarin umjesto putera.

Zašto je ovaj recept toliko popularan?

Brz i jednostavan

Idealan za osobe s alergijom na jaja

Koristi sastojke koje već imate kod kuće

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sve se priprema u jednoj tavi

Ukus gotovo identičan klasičnim prženicama!

Ako do sada niste probali ovaj recept – pravo je vrijeme, piše Najžena.

Uz samo jedan osnovni sastojak – mlijeko, i bez jaja, dobijate ukusan, hrskav i hranjiv doručak koji se uklapa u svačiji budžet.