Hrskava čarolija na tanjiru: Najjednostavniji recept za pohovane tikvice

Pohovane tikvice//

Sezonski hit u kuhinji/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tikvice su još uvijek u sezoni i pravi je trenutak da iskoristite ovo ukusno i niskokalorično povrće koje možete dinstati, peći, ali i pohovati.

Donosimo vam najjednostavniji recept za fine i hrskave pohovane tikvice uz koje je dovoljan tek ukusan umak na bazi vrhnja i sezonska salata.

Ako želite da kolutići budu ekstra hrskavi, tikvice možete dvaput umakati u jaja i prezlu. To znači: prvo u brašno, zatim u jaja i prezlu, pa opet u jaja i prezlu. Umjesto običnih prezli možete koristiti i panko prezlu, koja također garantuje posebno hrskav zalogaj.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci za pohovane tikvice:

  • 2 srednje tikvice
  • 3 jaja
  • 75 g brašna
  • 200 g prezli
  • so po želji
  • biljno ulje za prženje

Priprema pohovanih tikvica:

Tikvice dobro operite, nemojte guliti koru, osušite ih i narežite na kolutiće. Što su kolutići tanji, to će se brže ispeći i biti hrskaviji. U tri posude rasporedite posebno umućena jaja, brašno sa malo soli i prezlu. Kolutiće redom umačite u brašno, jaja pa prezlu, ponavljajući postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Pržite u vrelom ulju nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obje strane. Bitno je da ulje dobro prekrije komadić tikvice kako bi se ravnomjerno ispržio. Gotove tikvice izvadite na papirni ubrus da se upije višak masnoće, piše Zadovoljna.hr.

Poslužite ih uz umak od vrhnja i salatu po želji. Prijatno!