Hadžijski ćevap: Recept koji miriše na Bajram i domaću tradiciju

Topi se u ustima/FreePik
Hadžijski ćevap je jedan od bisera tradicionalne bosanske kuhinje – jelo koje objedinjuje sočnost mesa, bogatstvo umaka i nježnost povrća. Za razliku od klasičnih ćevapa, hadžijski ćevap se priprema s komadima mesa u saftu i servira uz priloge poput riže, krompira ili domaćeg somuna. Idealno jelo za posebne prilike ili nedjeljni ručak.
Najbolje meso za hadžijski ćevap
Za autentičan okus preporučuje se korištenje junetine prve klase – najbolje od vrata, plećke ili buta. Meso treba biti sočno i dovoljno masno da se ne osuši tokom pirjanja. Po želji, može se dodati i malo teletine radi dodatne mekoće. Idealno je kombinovati vrat i plećku, jer dobijate balans između sočnosti i mekoće.
Sastojci (za 4 osobe):
- 600 g junetine (vrat, plećka ili but)
- 1 veći crveni luk
- 2 čena bijelog luka
- 1 srednja paprika (po želji ljuta ili babura)
- 200 g šampinjona
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica mljevene crvene paprike (slatke)
- So, biber po ukusu
- Malo suhog bilja (peršun, lovorov list)
- 3–4 kašike ulja
- 300 ml goveđeg temeljca (ili vode)
Priprema:
Priprema mesa: Meso isjeći na kocke veličine zalogaja. Posoliti, pobiberiti i ostaviti da odstoji 15–20 minuta.
Prženje: U šerpi zagrijati ulje pa dodati sitno sjeckani crveni luk. Pržiti dok ne postane staklast, zatim dodati bijeli luk i papriku.
Dodavanje mesa: Ubaciti meso i propržiti dok ne uhvati lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
Začinjenje i dinstanje: Dodati paradajz pire, crvenu papriku i brašno. Dobro promiješati da se sve sjedini. Potom dodati sjeckane šampinjone i preliti goveđim temeljcem. Ubaciti lovorov list.
Kuhanje: Poklopiti i krčkati na laganoj vatri 45–60 minuta, dok meso ne omekša i sos ne postane gust i aromatičan. Povremeno promiješati i doliti malo vode ako je potrebno.
Završnica: Posuti sjeckanim peršunom i poslužiti toplo.
Prijedlog za serviranje:
Hadžijski ćevap je najbolji uz:
- Domaći somun ili lepinju
- Rižu s maslacem
- Pire krompir ili pečeni krompir
Savjet:
Jelo se može pripremiti i dan ranije – tada je još ukusnije, jer meso dodatno upije začine i arome. Za dodatni šmek, možete dodati prstohvat dimljene paprike ili nekoliko kolutića suhe domaće kobasicem, piše N1.