Greška zbog koje kukuruz gubi ukus: Evo kako se zapravo ekspresno kuha i ostaje mekan i sladak

kukuruz ilustracija/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Miris kuhanog kukuruza je pravi simbol ljeta, ali većina ljudi griješi u pripremi – i to baš u trajanju kuhanja. Umjesto da bude sočan i sladak, kukuruz često postane tvrd i gumenast. Evo kako da ga skuhate savršeno!

Idealno vrijeme kuhanja kraće nego što mislite

Zaboravite na „barem pola sata“ – današnji kukuruz šećerac je nježniji i brže se kuha. Ako je svjež i mlad, dovoljno je 10 minuta u kipućoj vodi. Prekuhan kukuruz gubi sočnost i postaje gnjecav, pa treba paziti da se kuha tačno preporučeno vrijeme.

Postupak kuhanja – jednostavnije ne može

U veliku šerpu sipajte obilno vode, dodajte očišćene klipove i poklopite. Ostavite da voda proključa, a onda kuhajte još tačno deset minuta. Kukuruz zatim isperite pod mlazom hladne vode, vratite u šerpu, poklopite i ostavite da se ohladi. Na taj način ćete dobiti najukusniji kuhani kukuruz.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja