Gotova za 25 minuta: Recept za kukuruzu koja se topi u ustima i savršena je za doručak

Svi će je obožavati/Gastrokutak

Svi će je obožavati/Gastrokutak

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako tražite doručak koji je domaći, ukusan i brzo gotov – ova kukuruza je pravi izbor. Priprema se od jednostavnih sastojaka koje vjerovatno već imate u kuhinji, a gotova je za svega 25 minuta.

Mekana, mirisna i savršena uz jogurt, kajmak ili šolju čaja, ova kukuruza će postati vaš omiljeni jutarnji ritual. Plus – možete je prilagoditi svom ukusu dodatkom sira, peršuna ili čak malo sirćeta za svježinu.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1,5 šolja kiselog mlijeka ili jogurta
  • 1 šolja ulja
  • 3 jaja
  • 200 g sira (feta ili domaći kravlji sir)
  • so po ukusu
  • po želji: malo sjeckanog peršuna, sirće ili mlijeko ako je smjesa pregusta

Priprema:

U jednoj posudi umutite jaja, pa dodajte kiselo mlijeko i ulje. U drugoj posudi pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Suhe sastojke postepeno dodajte u mokre, miješajući dok se sve lijepo ne sjedini. Umrvite sir i lagano ga umiješajte u smjesu (možete dodati i sjeckani peršun za dodatnu svježinu). Sipajte smjesu u podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta – dok ne porumeni i zamiriše, piše Trpeza.

Prijatno!