Gosti su vam došli neplanirano? Ovaj kolač se sprema za tren, a osvaja na prvi zalogaj

Niko mu neće moći odoljeti/Ilustracija

Niko mu neće moći odoljeti/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kad vam neočekivano dođu gosti, nema potrebe za stresom i dugotrajnom pripremom. Ovaj brzi kolač se sprema za tren, a zaista osvaja svojim ukusom. Sve se samo pomiješa, bez komplikovanih koraka i miksera, i vrlo brzo je spreman za pečenje.

Možete ga prilagoditi sa omiljenim pekmezom, a rezultat je mekan i ukusan kolač koji se jede i topao, ali i nekoliko dana poslije.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja griza
  • 1 šolja pekmeza
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodajte ostale sastojke i sve dobro izmiješajte (nije potreban mikser). Tepsiju pouljite i pospite brašnom, pa izlijte umućeno tijesto u tepsiju. Veličina tepsije može biti manja ili veća, zavisno od toga koliko visok kolač želite. Pekmez birajte po želji – ako koristite kajsiju dobićete svjetliji kolač sa posebnim ukusom, a domaći džem od jagoda takođe je odličan izbor. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, piše Trpeza.

Kolač je najukusniji dok je topao, ali ostaje mekan i poslije dva dana.