Gladni ste, a ne da vam se kuhati? Isprobajte ovu jednostavnu salatu od piletine i ječma

Salata s piletinom i ječmom/FreePik
Znate onaj osjećaj kad želite nešto pojesti, ali nemate volje kuhati satima, a opet ne želite za ručak pojesti obični sendvič? E pa ova salata je tačno ono što vam treba. Zdrava, šarena, osvježavajuća i gotova za tren – salata od ječma, feta sira i piletine, s aromatičnim dresingom.
Recept možete pronaći u nastavku.
Salata od ječma i piletine - sastojci:
Za salatu:
150 g ječma
200 g pilećih prsa
150 g cherry paradajza
1 paprika (crvena ili žuta)
1 manji krastavac
100 g feta sira
Šaka rukole ili svježeg špinata
Svježi peršun
Maslinovo ulje, sol i biber za pripremu piletine
Za dresing:
3 kašike maslinovog ulja
Sok od pola limuna
1 kašikica meda
1 kašikica dijon senfa (ili drugog blagog senfa)
Sol i svježe mljeveni biber po ukusu
Salata od ječma i piletine - priprema:
Najprije isperite ječam pod mlazom hladne vode, zatim ga kuhajte u blago posoljenoj vodi 20-ak minuta, dok ne omekša. Kad je gotov, ocijedite ga i ostavite da se malo ohladi.
Pripremite piletinu. Pileća prsa premažite s malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Ispecite ih na tavi. Ostavite ih da odmore 5 minuta, a zatim narežite na tanke trakice.
Nasjeckajte povrće. Paradajz prepolovite, papriku narežite na trakice, a krastavac na kockice. Rukolu (ili špinat) ostavite cijelu ili grubo nasjeckajte.
Napravite dresing. U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, senf, sol i biber. Dobro izmiješajte dok ne dobijete emulziju.
U veću zdjelu stavite kuhani ječam, dodajte povrće, narezanu piletinu i izmrvljeni feta sir. Prelijte sve pripremljenim dresingom i lagano promiješajte da se sastojci povežu, prenosi Zadovoljna.