Dubai štrudla koja je zaludjela internet: Mekana, mirisna i nestaje brže nego što je napraviš
I jedan komad je malo/Ilustracija
Ova Dubai štrudla spaja bogatstvo okusa sa egzotičnim sastojcima poput pistacija, hurmi i kardamoma, te se topi u ustima svojim mirisom i sočnošću.
Savršen spoj hrskavih kora i slatkog, začinjenog fila osvaja na prvo kušanje. Idealna je za posebne prilike ili kada želite da se počastite nečim jedinstvenim i aromatičnim. Priprema je jednostavna, a rezultat – pravo malo remek-djelo.
Sastojci:
- 300 g tankih kora
- 150 g sjeckanih pistacija
- 100 g hurmi
- 50 g karamelizovanih badema
- 100 g otopljenog putera
- 3–4 kašike meda
- prstohvat soli
- kašičica mljevenog kardamoma
- šećer u prahu i nekoliko komadića pistacija za dekoraciju
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite sjeckane pistacije, hurme, bademe, med, prstohvat soli i kardamom. Dobro promiješajte dok ne dobijete gustu, mirisnu smjesu. Koru premažite otopljenim puterom, pa preko stavite drugu koru. Na ivicu druge kore nanesite fil i polako urolajte. Prebacite štrudle na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 30 do 35 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni. Izvadite i ostavite da se malo prohladi. Gotovu štrudlu pospite šećerom u prahu i grubo sjeckanim pistacijama, piše Trpeza.
Uživajte!