Dubai štrudla koja je zaludjela internet: Mekana, mirisna i nestaje brže nego što je napraviš

I jedan komad je malo/Ilustracija

I jedan komad je malo/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova Dubai štrudla spaja bogatstvo okusa sa egzotičnim sastojcima poput pistacija, hurmi i kardamoma, te se topi u ustima svojim mirisom i sočnošću.

Savršen spoj hrskavih kora i slatkog, začinjenog fila osvaja na prvo kušanje. Idealna je za posebne prilike ili kada želite da se počastite nečim jedinstvenim i aromatičnim. Priprema je jednostavna, a rezultat – pravo malo remek-djelo.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 300 g tankih kora
  • 150 g sjeckanih pistacija
  • 100 g hurmi
  • 50 g karamelizovanih badema
  • 100 g otopljenog putera
  • 3–4 kašike meda
  • prstohvat soli
  • kašičica mljevenog kardamoma
  • šećer u prahu i nekoliko komadića pistacija za dekoraciju

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite sjeckane pistacije, hurme, bademe, med, prstohvat soli i kardamom. Dobro promiješajte dok ne dobijete gustu, mirisnu smjesu. Koru premažite otopljenim puterom, pa preko stavite drugu koru. Na ivicu druge kore nanesite fil i polako urolajte. Prebacite štrudle na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 30 do 35 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni. Izvadite i ostavite da se malo prohladi. Gotovu štrudlu pospite šećerom u prahu i grubo sjeckanim pistacijama, piše Trpeza.

Uživajte!