Doručak koji miriše na djetinjstvo: Slane palačinke punjene sirom i pavlakom

Ove palačinke su savršen balans između brzine pripreme i bogatog ukusa/Volim-meso.hr

Savršen balans između brzine pripreme i bogatog ukusa/Volim-meso.hr/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Palačinke su klasik na Balkanu, ali se često svode na desert. Vrijeme je da ih vratimo na trpezu u punom sjaju – kao konkretan, zasitan i ukusan doručak.

Današnji recept donosi upravo to: slane palačinke punjene svježim sirom i pavlakom, jednostavne za pripremu, a savršene za vikend jutro ili lijeno prijepodne. Zaboravite na slatke verzije – ove palačinke osvajaju kremastim punjenjem, toplim sirom i bogatim domaćim ukusom.

Sastojci za palačinke:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 2 jaja
  • 1,5 šolja mlijeka
  • 1 šolja brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika ulja (za smjesu)

Sastojci za fil:

  • 200 g svježeg kravljeg sira
  • 2-3 kašike kisele pavlake
  • So po ukusu
  • Prstohvat bibera
  • Po želji: sjeckani peršun, mladi luk ili malo naribanog tvrdog sira za dodatni šmek

Priprema:

Umutite smjesu za palačinke kao i obično – prvo jaja, pa dodajte mlijeko, brašno, so i na kraju ulje. Ostavite 10 minuta da "odmori". Ispecite tanke palačinke na podmazanoj tavi, sa obje strane do blago zlatne boje. U zdjeli pomiješajte sir, pavlaku i začine. Po potrebi dodajte peršun ili luk. Na svaku palačinku stavite 1–2 kašike fila, presavijte ili zarolajte. Po želji, gotove palačinke možete kratko zapeći u rerni (10 minuta na 180°C) da dobiju hrskavu koricu i da se sir blago rastopi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zaključak:

Slane palačinke su možda zaboravljeni heroj domaće kuhinje, ali s ovim receptom dobijaju novu priliku da zasijaju. Brzo, jednostavno, kremasto – i domaće, baš kako treba.